onsdag 8 november 2023

Raggmunk med ost och timjan i långpanna

 

Dagens recept är en smarrig ugnspannkaka med riven potatis, ost och timjan. Varken jag eller maken är vanligtvis speciellt förtjusta i pannkakor, men denna variant gick överraskande nog hem hos oss båda. Vi käkade pannkakan med råkost och en klick lingonsylt. God och enkel husmanskost. 

Raggmunk i långpannan
ca 4 portioner
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
6 dl standardmjölk
4 ägg
6 normalstora potatisar av mjölig sort (ca 500 g)
3 dl riven lagrad ost
½ - 1 tsk torkad timjan (går att utesluta)
1-2 krm grovmald svartpeppar
1 msk smält smör till formen

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 200 C och klä en mindre långpanna, ca 25 x 35 cm, med ett bakplåtspapper. Smörj papperet med smöret. 

Blanda mjölet med saltet i en bunke. Tillsätt mjölken och vispa slätt. Knäck ner äggen i bunken och blanda ihop allt till en smet.. Ställ gärna smeten kallt i ca 30 min. Skala potatisarna och grovriv dem. Krama ur vätskan och rör ner den urkramade rivna potatisen i smeten. Rör även ner osten, timjan och svartpepparn. Häll smeten i formen. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 40 - 45 minuter. Tryck ner pannkakan efter en stund om den blåser upp (den har nämligen en tendens att göra det). Pannkakan är klar när smeten stelnat ordentligt i mitten och ytan fått fin färg. Täck formen med en tom plåt om ytan blir mörk innan pannkakan är färdiggräddad. Ta ut formen och låt pannkakan vila en stund innan du skär den i bitar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.