tisdag 28 november 2023

Allt i ett gratäng med linser, champinjoner och dill

 

När jag kokade ihop den här gratängen tog jag en genväg och använde pulvermos, men du kan självfallet göra eget potatismos om du föredrar det. Vi käkade gratängen med råkost. Det var mycket gott och mättande. 

Allt i ett gratäng med linser, champinjoner och dill
ca 4 portioner
Linser:
1 ½ dl torra gröna linser
vatten till blötläggning och kokning
1 svampbuljongtärning
1 lagerblad
Snabblagat gratängmos:
10 dl kokande vatten
ca 2 ½ dl potatismospulver (jag använde Felix)
1 stort ägg à ca 65 - 70 g
Linsröra: 
200 g skivade champinjoner, färska eller frysta
ca 1 msk smör
 2½ - 3 dl fint strimlad purjolök
1 tsk grillkrydda köpt eller hemmagjord (se här)
1 - 2 krm rökt paprikapulver (ta mer eller mindre efter egen smak)
1 krm grovmalen svartpeppar
2 dl crème fraiche (jag använde lättvarianten)
1 tsk kinesisk soja
½ svampbuljongtärning
de kokta linserna 
2 - 3 msk finklippt/ finhackad dill 
ev. lite salt 
Övrigt: 
lite matfett till att smörja formen med
1 - 1 ½ dl riven ost till gratinering

Gör så här: 

Häll linserna i ett durkslag eller i en trådsil och skölj av dem under rinnande kallt vatten. Lägg dem sedan i en skål och häll på kallt vatten så att det täcker plus lite till. Låt dem stå i ca 30 minuter. 

Häll av vattnet från linserna. Lägg dem sedan i en kastrull. Häll på 5 dl vatten och smula i buljongtärningen. Ha i lagerbladet. Ställ kastrullen på spisen och låt innehållet koka upp under lock. Rör om och sänk sedan värmen under kastrullen så att linserna bara småkokar. Låt dem puttra på svag värme i ca 30 - 40 minuter, eller tills de är mjuka men inte mosiga. 

Värm under tiden upp ugnen till 225 C och smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. Gör moset genom att hälla vattnet i en bunke och vispa ner mospulvret. Låt det svalna lite och blanda sedan i ägget. Klicka moset i ett jämnt lager längs kanten av formen. Ställ sedan undan formen så länge. 

Häll av kokvattnet av linserna. Fiska upp lagerbladet och kasta det i komposten. 

Hetta upp en stor stekpanna. Ha i svampen och låt den steka, utan fett, tills den vätska som den ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt smöret och purjolöken och låt allt steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt grillkryddan, det rökta paprikapulvret och svartpepparn. Låt allt steka under omrörning i ca 1 minut.  Rör i crème fraichen och sojan. Smula ner buljongtärningsbiten. Tillsätt linserna. Låt röran puttra i ca 5 minuter. Blanda ner dillen. Smaka av. 

Häll röran i mitten av formen. Strö på den rivna osten. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen och grädda i ca 20 - 25 minuter, eller tills moset och osten fått lite färg. Ta ut formen och låt den stå en stund innan servering


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.