tisdag 21 november 2023

Krämig linsgryta med svamp och sambal

 

Dagens recept är en krämig linsgryta med svamp och sambal. Vi käkade den goda grytan med potatisrösti, vinbärsgelé och råkost (se recept här och här). Det var riktigt smarrigt!

Krämig linsgryta med svamp och sambal
ca 4 - 5 portioner
ca 2 ½ dl torra gröna linser 
vatten till blötläggning
1 msk rapsolja
200 g skivade champinjoner, färska eller frysta (kan bytas mot annan svamp)
1 gul lök
2 - 3 krm rökt paprikapulver (ta mer eller mindre mängd efter egen smak)
ca 4 ½ dl vatten
1 msk kinesisk soja
1 svampbuljongtärning
1 lagerblad
1 - 2 tsk sambal oelek
1 krm grovmald svartpeppar
2 dl crème fraiche
ev. lite salt, efter tycke och smak

Gör så här: 
Häll linserna i en trådsil eller i ett durkslag och skölj dem en stund under rinnande kallt vatten. Lägg dem sedan i en skål och häll på kallt vatten så att det täcker plus lite till. Låt linserna stå i vattnet i ca 30 minuter. 

Skala och finhacka löken. Hetta upp en stekpanna och ha i svampen. Låt den steka tills den vätska som svampen ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt oljan och löken. Låt allt steka på medelvärme i ca 5 minuter. Ha i det rökta paprikapulvret och stek under omrörning i ca 1 minut. Tillsätt vattnet och rör om. Häll över alltihop i en gryta. Tillsätt soja, buljongtärning, lagerblad, sambal och svartpeppar. 

Häll av linserna och ha i dem i grytan. Rör om ordentligt. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Lägg på ett lock och låt puttra på svag värme i ca 30  minuter. Rör ner crème fraichen och låt grytan puttra i ytterligare ca 10 - 15 minuter, eller tills linserna är så mjuka som du vill ha dem (jag vill ha helt mjuka linser så jag kokade grytan i sammanlagt ca 45 - 50 minuter). Fiska upp lagerbladet och släng det i komposten. Smaka av grytan. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.