tisdag 14 november 2023

Cajunkryddad böngryta med majs och paprika

 

Dagens recept är en lättlagad, god böngryta smaksatt med hemmagjord cajunkrydda. Om du inte vill göra egen kryddblandning kan du använda köpt. Jag har själv aldrig använt köpt cajunkrydda och vet därför inte hur stark den är, så du kan behöva justera den angivna mängden i receptet nedan. 

Cajunkryddad böngryta med majs och paprika
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 paprika, à ca 150 g
1 chilifrukt (kan uteslutas om du inte gillar kryddstark mat)
2 msk cajunkrydda (se här)
1 msk tomatpuré
500g krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning 
1 lagerblad
ca 200 - 225 g kokta blandade bönor (se här) alternativt 1 tetra eller normalstor plåtburk med konserverade blandade bönor (avhällda och avsköljda)
ca 200 - 225 g kokta svarta bönor (se här) alternativt 1 tetra eller normalstor plåtburk med konserverade svarta bönor (avhällda och avsköljda)
1 liten burk majskorn (à ca 150 g)
Salt efter smak och tycke
Till servering: 
Kokt ris och en klick crème fraiche samt ev. lite riven ost eller smulad fetaost

Gör så här: 

Skala och finhacka löken och vitlöken. Skölj av och kärna ur paprikan. Skär den i jämnstora små tärningar. Kärna ur och finhacka chilin. 

Hetta upp oljan i en gryta eller i en stor stekpanna med tillhörande lock. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt paprikan och låt den steka med i ca 5 minuter. Ha i vitlöken, chilin. kryddmixen och tomatpurén. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Häll i tomaterna och smula i buljongtärningen. Låt det koka upp och sedan småkoka under lock i ca 10 minuter. Rör ner bönorna och låt allt koka i ca 10 minuter. Blanda ner majsen och låt grytan koka i ytterligare ca 3 - 4 minuter. Smaka av med salt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.