lördag 8 april 2017

Brytbröd med spenatdipp


Det här tjusiga brytbrödet med ett krämigt spenatdipp i mitten var inte bara fint att titta på utan det var också galet gott 😋. Till slut var jag tvungen att ta till min mest militanta självdisciplin för att hindra mig själv från att äta för mycket. 

Idén till denna fantastiska skapelse kommer ifrån en väldigt trevlig amerikansk matblogg som heter Jo cooks (se här). Jag valde ett annat brödrecept än i det ursprungliga receptet, och sen ändrade jag även lite på ingredienserna och tillvägagångssättet när jag gjorde dippet. Jag var tveksam till om det skulle fungera att grädda dippet i mitten av brödet men det gick jättebra, och inget läckte ut. 

Det är alltid lite pirrigt att se om ett recept kommer att funka eller inte, men det blev kanonbra och jag är supernöjd med resultatet. Jag kommer definitivt att baka detta fler gånger. Jag funderar faktiskt på att baka det till påsk och bjuda på det på påskafton när vi ska ha middagsgästerDet kan nog bli riktigt lyckat 😊. 

OBS! Det gick åt 12 frallor à ca 50 g styck till detta recept så det blev lite deg över. Den bakade jag ut till småfrallor som jag sedan gräddade på en vanlig plåt. 

Brytbröd med spenatdipp
Deg:  
25 g jäst
2 ½ dl mjölk
25 g smör eller margarin
½ msk socker
½ tsk salt
ca 7 - 8 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg, till pensling
lite finriven parmesanost och chiliflakes till garnering
ca 1 msk rapsolja till att smörja formen med
Dipp:
500 g fryst bladspenat, ta upp den ur frysen dagen innan den ska användas och låt den tina i kylen eller tina den lite försiktigt i mikron precis innan den ska användas
1 dl crème fraiche (jag tog lätt 15 % fett)
300 g naturell cream cheese (jag tog Philadelphia light 11 % fett)
2 dl riven lagrad ost, t.ex. prästost, västerbotten eller parmesan
1 krm vitlökspulver
1 krm grovmalen svartpeppar
2 - 3 krm salt

Gör så här: 
Smält smöret i en kastrull eller i en skål i mikron. Tillsätt mjölken och värm detta till 37 C. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på den ljumma mjölkblandningen. Vispa tills jästen lösts upp helt. Ha i sockret och saltet. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, tills du får en smidig och klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Lägg tillbaka degen i bunken. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 minuter. 

Tryck fast ett bakplåtspapper i botten på en stor springform, ca 28 cm i diameter. Smörj insidan av kanterna med rapsolja eller liknande olja. Smörj också utsidan av en skål, à ca 14 - 15 cm i diameter, med lite olja. Ställ den upp och ner i mitten av formen. 

Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Väg upp 12 bitar à ca 50 g styck. Rulla dem till runda frallor. Ställ dem glest runt skålen i formen. Baka ut eventuell överbliven deg på samma sätt men ställ de frallorna på en bakpappersklädd plåt istället. Täck bröden med bakdukar och låt dem jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C och gör dippet. 


Krama ur vätskan ur spenaten med hjälp av händerna. Grovhacka spenaten och lägg den i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda allt väl. Ställ undan dippet så länge. När frallorna har jäst klart tar du försiktigt bort skålen från mitten av formen. Det kan vara lite svårt för skålen är ju inoljad så den är väldigt hal. Jag tog hjälp av en gaffel som jag pillade under ena kanten på skålen och fick på så sätt grepp om den och kunde lyfta ur den. Lägg försiktigt dippet i mitten av formen. Pensla frallorna med det uppvispade ägget. Strö på lite finriven parmesanost och chiliflakes. (Pensla även frallorna på plåten med uppvispat ägg). 


Grädda formen i mitten av ugnen i ca 25 - 30 minuter (småfrallorna av den överblivna degen gräddas i ca 10 - 15 minuter). Täck formen med en plåt om brödet får för mycket färg innan det hunnit bli klart. Eftersom det kan vara svårt att veta när brödet är färdiggräddat är det bäst att mäta temperaturen. brödet är färdigt när det är 96 - 98 grader inuti. Ta ut formen ur ugnen och låt den stå i ca 10 minuter innan du öppnar den. Det är viktigt att låta brödet stå kvar på formens botten, för annars går det sönder. Klipp gärna bort det överflödiga bakplåtspapperet runt om. Ställ fram brödet på ett fat på bordet och låt gästerna bryta varsin fralla och sedan bre på rejält med dipp. Mmm... så gott!



fredag 7 april 2017

En sorglig dag...


Det blev det ett sorgligt slut på den här dagen. Mina tankar går till alla dem som på ett eller annat sätt har drabbats av det hemska attentat som ägde rum i Stockholm under fredagseftermiddagen. Var rädda om er och var rädda om varandra 💞


Enchiladas med tacokryddad keso, jalapeno och paprika


Jag älskar Tex-Mexmat men är inte överdrivet förtjust i tacos, så när det vankas Tex-Mexmat hemma hos oss så brukar det oftast bli någon form av gratäng eller liknande. Denna gång gjorde jag dessa enchiladas, fyllda med en tacokryddad röra innehållande bland annat keso, jalapeno och paprika. Vi käkade de smarriga rullarna med lite fräscha grönsaker, tacosås och mexikanskt böndipp (se recept här). Så gott! 

Receptet är lite omgjort efter ett recept ur 'Hemmets Journals matkalender 2015'. 

Enchiladas med tacokryddad keso, jalapeno och paprika
ca 4 - 5 portioner
8 mellanstora tortillabröd (jag använde vetetortillas från ICA)
1 dl riven ost till gratinering
Lite matfett till att smöra formen med
Fyllning:
500 g keso
1 dl riven lagrad ost
1 röd paprika
2 msk hackad inlagd jalapeno
1 påse tacokrydda alternativt 3 - 3 ½ msk hemmagjord tacokrydda + 2 krm salt (se här)
Sås: 
3 dl vatten
2 msk tomatpuré
4 msk tacosås eller salsa (jag använde medelstark tacosås)
2 msk hackad inlagd jalapeno
2 dl crème fraiche (jag tog lätt med 15 % fett)
Salt efter smak

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 225 C och smörj en ugnsfast form, ca 20 x 30 cm, med lite matfett. 

Fyllning: Lägg keson och den rivna osten i en bunke. Skölj paprikan. Dela den på mitten och ta bort skaftet och kärnorna. Hacka paprikan och ha i den i bunken. Tillsätt jalapeno, tacokrydda och ev. salt (endast till hemmagjord kryddmix). Ställ undan fyllningen under tiden som du gör såsen. 

Sås: Blanda alla ingredienser utom crème fraiche och salt i en kastrull. Låt det koka upp och sedan småkoka på svag värme i ca 5 minuter. Ta av kastrullen från värmen och rör ner crème fraichen. Smaka av med salt. 

Häll ca 2 dl av såsen i botten av formen. Fördela kesoröran i tortillabröden (ca 3 - 4 msk per bröd). Rulla ihop dem och lägg dem tätt i formen. Häll på resten av såsen, se till att den även rinner ner mellan rullarna. Sätt in formen i mitten av ugnen. Sätt in en tom plåt ovanför formen. Grädda i ca 10 minuter. Ta bort plåten. Ta ut formen och tryck ner rullarna lite försiktigt. Strö på riven ost. Sätt in formen igen och fortsätt grädda i ytterligare ca 10 - 15 minuter, tills osten smält och rullarna fått lite färg. Ta ut formen och låt den gärna stå i ca 5 minuter innan servering. 


torsdag 6 april 2017

Bulgarisk linssoppa


Igår var det verkligen inte skönt ute. Det blåste jättemycket här där vi bor och det var inga ljumma vindar direkt 😒. Efter att ha varit ute och frusit halva dagen var det gott att värma sig med lite soppa till kvällsmat. Jag kokade ihop en enkel, men mycket god, bulgarisk linssoppa efter ett recept som jag hittade i 'Vår Kokbok'. Jag gjorde bara några få ändringar i originalreceptet, som att byta krossade tomater mot passerade och att ha i två buljongtärningar istället för en. Vi käkade soppan med ett gott lantbröd (se här). 

Bulgarisk linssoppa
ca 4 - 5 portioner
1 msk olivolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
500 g passerade tomater
ca 10 dl vatten 
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl torra gröna linser
1 msk paprikapulver
1 tsk timjan 
1 lagerblad
1 krm grovmalen svartpeppar
½ tsk salt

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och vitlöken och låt det steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt tomaterna, vattnet och buljongtärningarna. Låt det koka upp. Lägg linserna i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Ha i dem i grytan. Tillsätt paprikapulver, timjan, lagerblad och svartpeppar. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen så att det bara småkokar. Lägg på ett lock och låt soppan puttra på svag värme i ca 50 - 60 minuter, eller tills linserna är mjuka. Rör om då och då och späd eventuellt med ytterligare ca 1 - 2 dl vatten om du tycker att soppan är för tjock. Smaka av med salt. Fiska upp lagerbladet innan du serverar soppan. 


onsdag 5 april 2017

Skånska råglimpor


Skånska råglimpor görs genom att en del av mjölet skållas, d.v.s. man häller kokande vatten på mjölet och låter det stå en stund. Detta gör att brödet blir extra saftigt. Jag gillar verkligen den här typen av grova limpor, men det är inget snabbakat bröd direkt utan det tar ganska lång tid. Belöningen för arbetet, och den långa väntetiden, blir ett underbart gott bröd som smakar väldigt bra tillsammans med lite ost och paprika eller med ett kokt ägg och kanske en sillbit, för den som gillar det. 

Skånska råglimpor
3 stycken
Dag 1: 
7 dl grovmalt rågmjöl
1 msk salt
7 dl kokande vatten
Dag 2:
Skållningen från dag 1
50 g jäst
3 ½ dl vatten, 37 C varmt
7 dl finmalt rågmjöl
2 dl mörk sirap
2 msk kinesisk soja eller coloritsoja (kan utesultas)
10 - 12 dl rågsiktsmjöl
Lite matfett till att smöra formarna med

Gör så här: 
Dag 1: blanda mjölet med saltet i en degbunke. Häll på det kokande vattnet och blanda allt ordentligt. Lägg på ett lock eller täck bunken med plastfolie. Låt den stå i rumstemperatur över natten. 

Dag 2: Rör ut jästen i det ljumna vattnet i en skål. Blanda sedan detta med skållningen från dag 1. Arbeta in det finmalda rågmjölet till en mjuk deg. Täck bunken igen och låt den stå i rumstemperatur i ca 4 timmar. 

Tillsätt sirap och soja. Arbeta in rågsikten lite i taget. Detta är lättast att göra på en mjölad arbetsyta för degen blir tung så den kan vara lite svår att knåda. Se till att arbeta in mjölet ordentligt. När degen känns bra, och är i stort sett klibbfri, lägger du tillbaka den i bunken igen. Täck bunken och låt degen jäsa i ytterligare 45 minuter. 

Smöra 3 limpformar à 1 ½ l. Ha upp degen på en lätt mjölad arbetsyta. Dela den i 3 lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Täck med en bakduk och låt dem jäsa i ca 45 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C. Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen. Grädda i ca 60 minuter eller tills bröden är 98 C inuti.  Ta ut bröden och låt dem kallna invirade i bakdukar.  


tisdag 4 april 2017

Linser och wokgrönsaker i het sötsur sås


Den här grytan var kanongod och väldigt enkel att laga. Till detta recept använde jag en linssort som heter 'Små linser', men de går att ersätta med gröna linser. Jag föredrar dock att använda små linser eller belugalinser eftersom de inte kokar sönder lika lätt. Hittills har jag köpt 'Små linser' från Risenta, men nu verkar det tyvärr som om de linserna har utgått ur Risentas sortiment. Det är väldigt trist när varor som man är van att använda helt plötsligt inte säljs mer 😞. 

Vi käkade den smarriga grytan med jasminris och lite extra srirachasås vid sidan om. 

Tips! Vill du ta en genväg så kan du byta ut de torra linserna i receptet mot 2 tetra eller 2 normalstora burkar med konserverade färdiglagade linser istället. Hoppa då över den första delen av receptet. 

Linser och wokgrönsaker i het sötsur sås
ca 4 portioner
2 dl mörka linser
vatten till blötläggning och kokning 
1 grönsaksbuljongtärning
1 lagerblad
1 msk olja
1 strimlad röd lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 tsk fint riven färsk ingefära
½ - 1 finhackad chili
500 g frysta wokgrönsaker (jag brukar låt dem tina innan jag steker dem)
Sås: 
4 dl vatten
2 msk soja
2 msk hoisinsås
½ msk tomatpuré
2 - 3 tsk srirachasås, ta mer om du gillar riktigt het mat (sriracha kan ersättas med sambal oelek)
3 msk vitvinsvinäger
1 ½ msk strösocker
ca 1/4 grönsaksbuljongtärning
1 msk majsena majsstärkelse

Gör så här: 
Häll linserna i ett durkslag eller i en trådsil och skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg dem i en skål och täck dem med kallt vatten. Låt dem sedan stå i ca 30 minuter. Häll av vattnet. Ha över linserna i en kastrull. Häll på 6 dl vatten. Smula ner buljongtärningen och ha i lagerbladet. Låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen och låt linserna småkoka på svag värme i ca 30 minuter eller tills de är mjuka men absolut inte mosiga. Häll av dem igen och ta bort lagerbladet. (Det går att koka linserna i förväg och sedan förvara dem i kylen eller i frysen tills de ska användas).

Hetta upp oljan i en wokpanna eller stor stekpanna. Ha i löken och wokgrönsakerna. Låt dem steka på hög värme tills de fått färg. Ha i vitlöken, chilin och ingefäran. Stek i ytterligare 2 - 3 minuter. Vispa ihop alla ingredienser till såsen. Häll den i stekpannan. Tillsätt linserna. Låt det i ca 3 minuter, tills såsen tjocknat lite. Smaka av. 


måndag 3 april 2017

Kikärtsgratäng med champinjoner, paprika och tre sorters peppar


Det här var verkligen supergott! I det ursprungliga receptet, som jag hittade på matklubben. nu, gjordes denna gratäng antingen på kyckling eller fläskkött, men jag bytte ut köttet mot kikärtor istället. Jag tänkte att kikärtorna skulle ge lite tuggmotstånd och att de skulle passa bra tillsammans med kryddorna i såsen. Slutresultatet blev över förväntan. Den underbart goda gratängen gjorde succé hos både mig och maken. Vi serverade ugnsstekt potatis till gratängen, men det funkar nog lika bra med kokt potatis, potatismos eller ris. Lite fräscha grönsaker och en klick vinbärsgelé fullbordade det hela. En riktigt smarrig middag 😋.

Kikärtsgratäng med 3 sorters peppar
ca 4 portioner
400 g hemkokta kikärtor (se här) alternativt 2 tetra eller 2 normalstora burkar med konserverade kikärtor
200 g skivade champinjoner, frysta eller färska
3 dl strimlad purjolök
1 strimlad röd paprika
2 tsk krossad torkad grönpeppar
1 - 2 tsk krossad torkad rosépeppar (+ ev. lite extra till dekoration)
1 krm grovmalen svartpeppar
ca 2 krm rökt paprikapulver
200 g naturell cream cheese, (jag tog philadelphiaost)
2 ½ - 3 dl mjölk (jag hade bara lättmjölk hemma så jag tog det)
1 tsk soja
1 msk grönsaksfond
salt efter smak
ca 1 ½ dl riven ost

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smöra en ugnsfast form. 

Stek sedan champinjonerna. Jag brukar steka dem på lite olika sätt beroende på om jag använder färsk eller fryst svamp. Den färska svampen steker jag direkt i matfettet. Den frysta svampen brukar jag däremot låta steka utan fett tills vätskan som svampen släpper ifrån sig har kokat bort (en del fryst svamp släpper ifrån sig så mycket vätska att jag ibland har varit tvungen att hälla av den i durkslag), sedan tillsätter jag matfettet och fortsätter steka svampen tills den fått färg. 

Tillsätt purjolöken och paprikan. Låt det steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt kryddorna och låt dem steka med i någon minut. Vispa ihop cream cheese, mjölk (jag tog 3 dl eftersom vi vill ha mycket sås), fond och soja. Häll detta i stekpannan. Tillsätt kikärtorna (häll av konserverade kikärtor och skölj dem gärna under rinnande kallt vatten innan de tillsätts). Låt det hela puttra i ca 5 minuter. Smaka av med salt. Häll alltihop i formen. Ha på den rivna osten. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 - 25 minuter, eller tills allt är varmt och osten fått lite färg. Garnera gärna med lite krossad rosépeppar.