tisdag 4 april 2017

Linser och wokgrönsaker i het sötsur sås


Den här grytan var kanongod och väldigt enkel att laga. Till detta recept använde jag en linssort som heter 'Små linser', men de går att ersätta med gröna linser. Jag föredrar dock att använda små linser eller belugalinser eftersom de inte kokar sönder lika lätt. Hittills har jag köpt 'Små linser' från Risenta, men nu verkar det tyvärr som om de linserna har utgått ur Risentas sortiment. Det är väldigt trist när varor som man är van att använda helt plötsligt inte säljs mer 😞. 

Vi käkade den smarriga grytan med jasminris och lite extra srirachasås vid sidan om. 

Tips! Vill du ta en genväg så kan du byta ut de torra linserna i receptet mot 2 tetra eller 2 normalstora burkar med konserverade färdiglagade linser istället. Hoppa då över den första delen av receptet. 

Linser och wokgrönsaker i het sötsur sås
ca 4 portioner
2 dl mörka linser
vatten till blötläggning och kokning 
1 grönsaksbuljongtärning
1 lagerblad
1 msk olja
1 strimlad röd lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 tsk fint riven färsk ingefära
½ - 1 finhackad chili
500 g frysta wokgrönsaker (jag brukar låt dem tina innan jag steker dem)
Sås: 
4 dl vatten
2 msk soja
2 msk hoisinsås
½ msk tomatpuré
2 - 3 tsk srirachasås, ta mer om du gillar riktigt het mat (sriracha kan ersättas med sambal oelek)
3 msk vitvinsvinäger
1 ½ msk strösocker
ca 1/4 grönsaksbuljongtärning
1 msk majsena majsstärkelse

Gör så här: 
Häll linserna i ett durkslag eller i en trådsil och skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg dem i en skål och täck dem med kallt vatten. Låt dem sedan stå i ca 30 minuter. Häll av vattnet. Ha över linserna i en kastrull. Häll på 6 dl vatten. Smula ner buljongtärningen och ha i lagerbladet. Låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen och låt linserna småkoka på svag värme i ca 30 minuter eller tills de är mjuka men absolut inte mosiga. Häll av dem igen och ta bort lagerbladet. (Det går att koka linserna i förväg och sedan förvara dem i kylen eller i frysen tills de ska användas).

Hetta upp oljan i en wokpanna eller stor stekpanna. Ha i löken och wokgrönsakerna. Låt dem steka på hög värme tills de fått färg. Ha i vitlöken, chilin och ingefäran. Stek i ytterligare 2 - 3 minuter. Vispa ihop alla ingredienser till såsen. Häll den i stekpannan. Tillsätt linserna. Låt det i ca 3 minuter, tills såsen tjocknat lite. Smaka av. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.