lördag 22 april 2017

Ett snabbt, enkelt och gott bröd till frukosten


Ibland när jag vaknar tidigt på helgen brukar jag baka något gott bröd och sedan överraska maken med lite nybakat till frukosten (jag sparar min ranson till kvällsmaten istället). De här underbara frallorna är helt perfekta frukostbröd eftersom de bara tar lite drygt en timme att få till. Receptet kommer ursprungligen från boken 'Brödglädje' av Anna Braw (red).

Bröd till frukosten
ca 20 stycken
50 g jäst
6 dl vatten
4 msk rapsolja eller liknande olja
2 tsk salt
ca 15 dl vetemjöl + lite extra till utbakning

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37 C och häll i det i bunken. Vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt saltet och oljan. Arbeta in mjölet tills du får en klibbfri smidig deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Lägg tillbaka den i bunken. Täck bunken och låt degen jäsa i ca 30 - 40 minuter. 

Klä 1 plåt med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Platta ut den till en stor rektangel ca 3 cm tjock. Dela den i 20 lika stora bitar. Lägg över dem på plåten. Sätt in plåten i mitten av ugnen (ugnen ska vara kall!). Sätt sedan ugnen på 200 C och grädda frallorna i ca 25 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna på galler under duk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar