torsdag 20 april 2017

Linssås med ajvar


En smarrig linssås med pasta och riven ost passar finfint i matlådan. Linssås med ajvar relish är gott och smakrikt alternativ till den vanliga linssås som jag vanligtvis brukar göra (se recept på den vanliga linssåsen här). Jag använde stark ajvar men du kan naturligtvis ta den milda varianten om du föredrar den. Eftersom såsen går bra att frysa så passade jag på att göra flera matlådor som jag sedan frös in för kommande behov. 

Linssås med ajvar
ca 4 - 5 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja eller liknande olja
2 morötter
4 dl vatten
3 dl ajvar relish
1 grönsaksbuljongtärning
1 - 2 tsk paprikapulver (efter smak)
1 krm grovmalen svartpeppar
1 ½ dl torra röda linser
salt, efter smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och vitlöken och låt steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt morötterna och låt dem steka med i några minuter. Häll i vattnet, rör ner ajvar relishen och smula ner buljongtärningen. Tillsätt paprikapulvret och svartpepparn. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen och låt det småputtra under lock i ca 5 - 6 minuter. Häll linserna i ett durkslag eller i en trådsil och skölj dem under rinnande kallt vatten. Låt dem rinna av. Ha i dem i grytan. Låt det koka upp igen och sänk sedan värmen så att det bara småkokar. Rör om då och då så det inte bränner fast. Låt alltihop puttra under lock i ca 20 - 25 minuter, eller tills linserna är mjuka. Smaka av med salt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.