måndag 10 april 2017

Aubergine"sill" med klassisk smak


Vi har aldrig haft som tradition att äta sill, varken till påsk eller någon annan del av året, av den enkla anledningen att vi inte gillar sill. Däremot tycker vi att själva lagen som sillen brukar ligga i är ganska god. Jag blev därför väldigt glad när jag hittade ett fiskfritt recept på vegansk aubergin"sill" på goodstore.se.

Både jag och maken tyckte att den veganska "sillen" smakade jättebra. Det var faktiskt den godaste sill som vi någonsin har ätit 😉. Det ska bli kul att höra vad resten av familjen tycker. Jag hoppas att de också kommer att tycka att det är gott. 

Receptet nedan är min version av det ursprungliga receptet. 

Aubergine"sill" med klassisk smak
1 medelstor aubergine à ca 300 g
vatten och salt till kokning
½ tunt skivad morot
½ strimlad rödlök
Lag: 
1½ dl vatten
½ dl ättikssprit  (12 %)
1 dl strösocker
2 lagerblad
5 hela kryddpepparkorn
5 hela svartpepparkorn (jag hade inte det så jag tog 3 hela vitpepparkorn istället)

Gör så här: 
Skala auberginen. Skär den sedan i ca 1 centimeter tjocka skivor på längden. Skär skivorna i ca 2 cm breda avlånga bitar (de ska likna sillbitar). Lägg dem i en kastrull. Häll på ca 3 dl vatten och ha i ca ½ tsk salt. Låt auberginebitarna koka i ca 3 minuter. De får inte koka för länge för då blir de mosiga. Häll av dem i ett durkslag och låt dem svalna. Varva sedan bitarna med moroten och löken i en glasburk med tättslutande lock (min burk rymmer ca 5 dl). 

Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull. Låt det koka upp och sedan koka någon minut, tills sockret lösts upp helt. Häll lagen i burken. Sätt på ett lock och ställ burken kallt i minst 3 timmar innan du smakar på "sillen" (jag lät min stå över natten). Aubergine"sillen" håller i några veckor om den förvaras i kylen. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar