onsdag 5 april 2017

Skånska råglimpor


Skånska råglimpor görs genom att en del av mjölet skållas, d.v.s. man häller kokande vatten på mjölet och låter det stå en stund. Detta gör att brödet blir extra saftigt. Jag gillar verkligen den här typen av grova limpor, men det är inget snabbakat bröd direkt utan det tar ganska lång tid. Belöningen för arbetet, och den långa väntetiden, blir ett underbart gott bröd som smakar väldigt bra tillsammans med lite ost och paprika eller med ett kokt ägg och kanske en sillbit, för den som gillar det. 

Skånska råglimpor
3 stycken
Dag 1: 
7 dl grovmalt rågmjöl
1 msk salt
7 dl kokande vatten
Dag 2:
Skållningen från dag 1
50 g jäst
3 ½ dl vatten, 37 C varmt
7 dl finmalt rågmjöl
2 dl mörk sirap
2 msk kinesisk soja eller coloritsoja (kan utesultas)
10 - 12 dl rågsiktsmjöl
Lite matfett till att smöra formarna med

Gör så här: 
Dag 1: blanda mjölet med saltet i en degbunke. Häll på det kokande vattnet och blanda allt ordentligt. Lägg på ett lock eller täck bunken med plastfolie. Låt den stå i rumstemperatur över natten. 

Dag 2: Rör ut jästen i det ljumna vattnet i en skål. Blanda sedan detta med skållningen från dag 1. Arbeta in det finmalda rågmjölet till en mjuk deg. Täck bunken igen och låt den stå i rumstemperatur i ca 4 timmar. 

Tillsätt sirap och soja. Arbeta in rågsikten lite i taget. Detta är lättast att göra på en mjölad arbetsyta för degen blir tung så den kan vara lite svår att knåda. Se till att arbeta in mjölet ordentligt. När degen känns bra, och är i stort sett klibbfri, lägger du tillbaka den i bunken igen. Täck bunken och låt degen jäsa i ytterligare 45 minuter. 

Smöra 3 limpformar à 1 ½ l. Ha upp degen på en lätt mjölad arbetsyta. Dela den i 3 lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Täck med en bakduk och låt dem jäsa i ca 45 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C. Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen. Grädda i ca 60 minuter eller tills bröden är 98 C inuti.  Ta ut bröden och låt dem kallna invirade i bakdukar.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar