fredag 7 april 2017

Enchiladas med tacokryddad keso, jalapeno och paprika


Jag älskar Tex-Mexmat men är inte överdrivet förtjust i tacos, så när det vankas Tex-Mexmat hemma hos oss så brukar det oftast bli någon form av gratäng eller liknande. Denna gång gjorde jag dessa enchiladas, fyllda med en tacokryddad röra innehållande bland annat keso, jalapeno och paprika. Vi käkade de smarriga rullarna med lite fräscha grönsaker, tacosås och mexikanskt böndipp (se recept här). Så gott! 

Receptet är lite omgjort efter ett recept ur 'Hemmets Journals matkalender 2015'. 

Enchiladas med tacokryddad keso, jalapeno och paprika
ca 4 - 5 portioner
8 mellanstora tortillabröd (jag använde vetetortillas från ICA)
1 dl riven ost till gratinering
Lite matfett till att smöra formen med
Fyllning:
500 g keso
1 dl riven lagrad ost
1 röd paprika
2 msk hackad inlagd jalapeno
1 påse tacokrydda alternativt 3 - 3 ½ msk hemmagjord tacokrydda + 2 krm salt (se här)
Sås: 
3 dl vatten
2 msk tomatpuré
4 msk tacosås eller salsa (jag använde medelstark tacosås)
2 msk hackad inlagd jalapeno
2 dl crème fraiche (jag tog lätt med 15 % fett)
Salt efter smak

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 225 C och smörj en ugnsfast form, ca 20 x 30 cm, med lite matfett. 

Fyllning: Lägg keson och den rivna osten i en bunke. Skölj paprikan. Dela den på mitten och ta bort skaftet och kärnorna. Hacka paprikan och ha i den i bunken. Tillsätt jalapeno, tacokrydda och ev. salt (endast till hemmagjord kryddmix). Ställ undan fyllningen under tiden som du gör såsen. 

Sås: Blanda alla ingredienser utom crème fraiche och salt i en kastrull. Låt det koka upp och sedan småkoka på svag värme i ca 5 minuter. Ta av kastrullen från värmen och rör ner crème fraichen. Smaka av med salt. 

Häll ca 2 dl av såsen i botten av formen. Fördela kesoröran i tortillabröden (ca 3 - 4 msk per bröd). Rulla ihop dem och lägg dem tätt i formen. Häll på resten av såsen, se till att den även rinner ner mellan rullarna. Sätt in formen i mitten av ugnen. Sätt in en tom plåt ovanför formen. Grädda i ca 10 minuter. Ta bort plåten. Ta ut formen och tryck ner rullarna lite försiktigt. Strö på riven ost. Sätt in formen igen och fortsätt grädda i ytterligare ca 10 - 15 minuter, tills osten smält och rullarna fått lite färg. Ta ut formen och låt den gärna stå i ca 5 minuter innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar