onsdag 26 april 2017

Råglimpor (knubbar)


Receptet på de här råglimporna skrev jag av för många år sedan ur en gammal mattidning som min mamma hade. Reportaget handlade om ett bageri någonstans i Sverige som bakade små knubbiga råglimpor som de kallade för knubbar. De limporna bakades i speciella brödformar av den sort som brukar finnas i bagerier, men eftersom jag inte äger några sådana så bakar jag min variant i vanliga limpformar istället. 

Om du inte äger några formar alls kan du prova att grädda bröden i en långpanna istället (jag har aldrig gjort det men det borde funka). Gör då så här: Klä en långpanna med två bakplåtspapper så att det sticker upp ca 8 - 10 cm på sidorna. Dela degen i åtta lika stora delar. Forma dem till knubbiga små limpor. Pensla sidorna med lite olja eller smält smör. Lägg limporna tätt i långpannan. Täck med bakduk och låt dem jäsa i ca 45 minuter. Grädda långt ner i ugnen i ca 60 - 80 minuter, eller tills bröden är 98 C inuti. Lossa dem försiktigt från varandra och låt dem kallna på galler under duk. 

Råglimpor (knubbar)
4 stycken
100 g jäst
12 dl vatten
75 g smält smör 
1 msk salt
1 ½ dl ljus sirap
15 dl finmalt rågmjöl
ca 18 - 20 dl vetemjöl
Lite matfett till att smöra formarna med

Gör så här: 
Värm vattnet till 37 C och häll det i en degbunke. Smula ner jästen och rör tills den lösts upp helt. Tillsätt smöret, saltet, sirapen och rågmjölet. Arbeta in vetemjölet lite i taget tills du får en fast, klibbfri deg. Detta är enklast att göra genom ha upp degen på en mjölad arbetsyta och arbeta in det sista mjölet där. Lägg tillbka a degen i bunken och lägg på ett lock, en bakduk eller täck med plastfolie. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 45 - 60 minuter.  

(Om du tänker grädda bröden i långpanna ska du följa receptet i texten högre upp). Smöra 4 limpformar à 1 ½ l med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 4 lika stora delar. Lägg dem i formarna. Täck med en bakduk. Låt limporna jäsa i ca 30 - 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C. Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen och grädda i ca 60 minuter eller tills de är 98 C inuti. Ta ut bröden ur formarna och låt dem kallna på galler under bakduk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar