Receptet på de här råglimporna skrev jag av för många år sedan ur en gammal mattidning som min mamma hade. Reportaget handlade om ett bageri någonstans i Sverige som bakade små knubbiga råglimpor som de kallade för knubbar. De limporna bakades i speciella brödformar av den sort som brukar finnas i bagerier, men eftersom jag inte äger några sådana så bakar jag min variant i vanliga limpformar istället.
Om du inte äger några formar alls kan du prova att grädda bröden i en långpanna istället (jag har aldrig gjort det men det borde funka). Gör då så här: Klä en långpanna med två bakplåtspapper så att det sticker upp ca 8 - 10 cm på sidorna. Dela degen i åtta lika stora delar. Forma dem till knubbiga små limpor. Pensla sidorna med lite olja eller smält smör. Lägg limporna tätt i långpannan. Täck med bakduk och låt dem jäsa i ca 45 minuter. Grädda långt ner i ugnen i ca 60 - 80 minuter, eller tills bröden är 98 C inuti. Lossa dem försiktigt från varandra och låt dem kallna på galler under duk.
Råglimpor (knubbar)
4 stycken
100 g jäst
12 dl vatten
75 g smält smör
1 msk salt
1 ½ dl ljus sirap
15 dl finmalt rågmjöl
ca 18 - 20 dl vetemjöl
Lite matfett till att smöra formarna med
Gör så här:
Värm vattnet till 37 C och häll det i en degbunke. Smula ner jästen och rör tills den lösts upp helt. Tillsätt smöret, saltet, sirapen och rågmjölet. Arbeta in vetemjölet lite i taget tills du får en fast, klibbfri deg. Detta är enklast att göra genom ha upp degen på en mjölad arbetsyta och arbeta in det sista mjölet där. Lägg tillbka a degen i bunken och lägg på ett lock, en bakduk eller täck med plastfolie. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 45 - 60 minuter.
(Om du tänker grädda bröden i långpanna ska du följa receptet i texten högre upp). Smöra 4 limpformar à 1 ½ l med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 4 lika stora delar. Lägg dem i formarna. Täck med en bakduk. Låt limporna jäsa i ca 30 - 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C. Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen och grädda i ca 60 minuter eller tills de är 98 C inuti. Ta ut bröden ur formarna och låt dem kallna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.