onsdag 15 december 2021

Knubbiga rågsiktslimpor

 

Dessa knubbiga limpor bakade jag häromdagen. De blev härligt mjuka och goda. 😋

Jag gjorde sex mindre limpor av degen, men du kan istället välja att göra fyra större limpor och sedan grädda dem antingen i smorda limpformar eller i en långpanna. Om du gräddar dem i långpannan är det bra att pensla lite matolja eller smält smör mellan limporna, så att det går lättare att ta isär dem efter gräddning. Det kan också vara bra att veta att limpor gräddade i långpannan oftast blir lite lägre än limpor gräddade i form. 

Knubbiga rågsiktslimpor
blir 6 limpor
50 g jäst
11 dl vatten, ca 37 C varmt
2 dl mjölkpulver
100g avsvalnat, smält smör eller margarin
1 ½ dl farinsocker
1 msk salt
ca 1,8 - 2 kg rågsikt

Gör så här: 
Vispa ihop vattnet med mjölkpulvret i en stor degbunke. Smula ner jästen och vispa tills den har lösts upp helt. Tillsätt smör, farinsocker och salt. Rör om tills sockret och saltet har lösts upp. Arbeta in rågsikten, lite i taget tills du fått en smidig deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den (jag brukar arbeta in det sista mjölet samtidigt som jag knådar degen). Forma degen till en stor boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med lock, eller plastfolie, och låt den stå i rumstemperatur i ca 60 - 90 minuter, tills den dubblerats i storlek. 

 Lägg 2 bakplåtspapper, lite omlott, i en långpanna. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 6 lika stora bitar. Forma dem till jämnstora, små knubbiga limpor. Lägg dem glest i långpannan. Skåra dem på ovansidan med dem med en vass kniv. Täck dem med en bakduk och ställ dem ovanpå spisen. Låt dem jäsa i ca 40 - 45 min. Värm under tiden upp ugnen till 200 C.

Sätt in långpannan i den nedre delen av ugnen och grädda brödet i ca 45 minuter, eller tills de är ca 98 grader i mitten. Ta ut långpannan ur ugnen. Lossa limporna och lägg dem på ett brödgaller. Täck dem med bakdukar och låt dem kallna. Limporna går bra att frysa. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.