Dagens recept är en väldigt smarrig linsgryta med kapris och dill. Originalreceptet kommer från en mycket trevlig matblogg som heter 'Easy Cheesy Vegetarian' (se här) Grytan påminde lite om dillkött i smaken och passade väldigt bra att käka tillsammans med kokt potatis. Riktigt god vegetarisk husmanskost. 😋
Krämiga linser med kapris och dill
ca 4 portioner
2 dl okokta gröna linser
vatten till blötläggning
1 msk rapsolja
2 gula lökar
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 lagerblad
ca 1 krm grovmalen svartpeppar
1 msk saft från färskpressad citron
2 dl crème fraiche
1 msk finhackad inlagd kapris
2 - 3 msk finklippt dill, färsk eller fryst
ev. lite salt efter smak
Gör så här:
Lägg linserna i en trådsil, eller i ett durkslag, och skölj av dem under rinnande kallt vatten. Lägg dem i en skål. Häll på vatten så att det täcker plus lite till och låt dem stå i ca 30 minuter.
Skala och finhacka löken. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vattnet, buljongtärningarna, lagerbladet och svartpepparn. Häll av blötläggningsvattnet av linserna och ha sedan i dem i grytan. Låt allt koka upp under lock (se upp så att det inte kokar över!) och sedan småkoka på svag värme i ca 30 - 40 minuter, eller tills linserna är mjuka men inte mosiga. Rör om då och då. Fiska upp lagerbladet och kasta det i komposten. Rör ner citronsaften, crème fraichen, kaprisen och dillen i grytan. Låt allt småkoka i ca 4 - 5 minuter. Smaka av med salt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.