måndag 6 december 2021

Krämiga linser med kapris och dill

 

Dagens recept är en väldigt smarrig linsgryta med kapris och dill. Originalreceptet kommer från en mycket trevlig matblogg som heter 'Easy Cheesy Vegetarian' (se här) Grytan påminde lite om dillkött i smaken och passade väldigt bra att käka tillsammans med kokt potatis. Riktigt god vegetarisk husmanskost. 😋

Krämiga linser med kapris och dill
ca 4 portioner
2 dl okokta gröna linser
vatten till blötläggning
1 msk rapsolja
2 gula lökar
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 lagerblad
ca 1 krm grovmalen svartpeppar
1 msk saft från färskpressad citron
2 dl crème fraiche
1 msk finhackad inlagd kapris
2 - 3 msk finklippt dill, färsk eller fryst
ev. lite salt efter smak

Gör så här: 
Lägg linserna i en trådsil, eller i ett durkslag, och skölj av dem under rinnande kallt vatten. Lägg dem i en skål. Häll på vatten så att det täcker plus lite till och låt dem stå i ca 30 minuter. 

Skala och finhacka löken. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vattnet, buljongtärningarna, lagerbladet och svartpepparn. Häll av blötläggningsvattnet av linserna och ha sedan i dem i grytan. Låt allt koka upp under lock (se upp så att det inte kokar över!) och sedan småkoka på svag värme i ca 30 - 40 minuter, eller tills linserna är mjuka men inte mosiga. Rör om då och då. Fiska upp lagerbladet och kasta det i komposten. Rör ner citronsaften, crème fraichen, kaprisen och dillen i grytan. Låt allt småkoka i ca 4 - 5 minuter. Smaka av med salt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.