tisdag 29 november 2022

Linsgryta med julmust

 

Dagens recept är inspirerad av en supergod sås, innehållande julmust, som jag tidigare har lagat och serverat till bönbiffar (se här). För att komma åt de goda smakerna men inte behöva laga både biffar och sås omvandlade jag såsreceptet till en gryta. Det blev kanonbra! 

Vi käkade den mumsiga grytan med ugnsstekt potatis, kokta grönsaker, råkost och en klick vinbärsgelé. 

Linsgryta med julmust
ca 4 portioner
2 ½ dl torra gröna linser
vatten till blötläggning
1 msk matfett
1 gul lök
200 g morötter
2 - 3 dl vatten
2 dl julmust
1 svampbuljongtärning
2 tsk kinesisk soja
2 krm grovmalen svartpeppar
1 krm malen ingefära
1 krm torkad rosmarin
2 krm torkad timjan
1 lagerblad
2 dl crème fraiche
Salt efter smak

Gör så här: 
Lägg linserna i ett durkslag eller i en trådsil och skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg dem i en skål och häll på kallt vatten så att det täcker linserna plus lite till. Låt dem stå i ca 30 minuter. 

Skala och finhacka löken. Skala morötterna och skär dem i pyttesmå tärningar. 

Hetta upp matfettet i en gryta. Ha i löken och morötterna och låt dem steka på medelstark värme i ca 5 - 6 minuter. Tillsätt vattnet, julmusten, buljongtärningen och sojan. Ha även i svartpepparn, ingefäran och örterna. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Lägg på ett lock och låt grytan puttra på svag värme i ca 15 minuter. 

Häll av linserna och rör sedan ner dem i grytan. Tillsätt även crème fraichen. Låt grytan småkoka i ca 40 minuter, eller tills linserna och morötterna är mjuka men inte mosiga. Fiska upp lagerbladet och kasta det i komposten. Smaka av grytan med salt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.