tisdag 1 november 2022

Gyroskryddad pastagratäng med champinjoner, morötter och fetaost

 

En krämig och god pastagratäng är aldrig fel. Denna gyroskryddade variant med champinjoner, morötter och fetaost var riktigt smaskig. Om du inte gillar gyroskrydda kan du byta ut den mot någon annan kryddmix t.ex. grillkrydda eller cajunkrydda. Det blir gott det också. 

Gyroskryddad pastagratäng med champinjoner, morötter och fetaost
ca 4 portioner
250 g pasta, torr vikt
vatten och salt till pastakoket
ca 200 g skivade champinjoner, färska eller frysta
300g morötter
1 msk olivolja
3 msk tomatpuré
2 - 3 tsk gyroskrydda (se här)
1 krm grovmalen svartpeppar
3 dl vatten
1 svampbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning
1 tsk torkad oregano
1 lagerblad
ev. lite salt 
lite matfett till att smöra formen med
ca 150 g smulad fetaost, till gratinering
Sås: 
7 dl standardmjölk
3 ½ msk vetemjöl
½ tsk salt
en liten nypa malen vitpeppar

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. 

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av den och lägg den i formen. 

Skala morötterna och riv dem grovt. Lägg undan dem så länge. 

Stek svampen i en stekpanna utan fett tills vätskan som svampen ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt oljan och morötterna. Låt allt steka steka i ca 10 minuter, på medelvärme. Tillsätt tomatpurén och kryddorna. Låt allt steka under omrörning i 2 -3 minuter. Häll i vattnet och smula i buljongtärningen. Tillsätt lagerbladet och oreganon. Rör om. Låt röran småkoka under lock, eller en bit aluminiumfolie, i ca 20 minuter, eller tills morötterna är mjuka. Rör om några gånger under tiden. Smaka av röran. Fiska upp lagerbladet och kasta det i komposten. Blanda sedan röran med pastan i formen. 

(Tips! koka gärna den vita såsen under tiden som morotsröran kokar). Vispa ihop alla ingredienser till såsen i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under grytan s att såsen bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 15 minuter. Rör om i botten lite då och då under tiden, för såsen bränner lätt fast. 

Häll såsen i formen och blanda runt allt. Strö på fetaosten. Sätt in formen i mitten av ugnen och låt den grädda i ca 25 minuter, eller tills osten smält och fått fin färg. Ta ut formen ur ugnen och låt den gärna stå en stund innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.