lördag 17 februari 2018

Bönbullar i krämig champinjonsås


Bönbullar i krämig champinjonsås är en supergod och festlig maträtt som passar alldeles utmärkt som helgmiddag. Till de smarriga bönbullarna är det gott att servera någon form av ugnsstekt potatis, lite grönsaker och en klick vinbärsgelé. En riktigt god vegetarisk festmåltid 😊. 

Tips! Om du inte vill göra dig besväret med att trilla egna bönbullar så funkar det lika bra att servera någon form av köpta vegbullar till såsen, eller så kan du byta ut bullarna mot stekta bönbiffar (se här). 

Bönbullar i krämig champinjonsås
ca 4 - 5 portioner
½ msk smör
1 liten gul lök
300 g skivade champinjoner, färska eller frysta
2 - 2 ½ dl vatten
ca 1/4 svampbuljongtärning
1 tsk soja
2 ½ dl grädde
salt och malen vitpeppar efter smak
Tillbehör: 
bönbullar efter tycke och smak (se recept här)
någon form av ugnsstekt potatis
valfria grönsaker och vinbärsgelé (se här) eller lingonsylt

Gör så här: 
Tips! Jag brukar göra på olika sätt beroende på om jag använder färska eller frysta champinjoner. Färska brukar jag steka direkt med löken i smöret. Frysta däremot brukar jag låta steka utan fett i stekpannan tills vätskan som svampen ger ifrån sig har kokat bort, sedan har jag i smöret och löken och fortsätter steka en stund till. 

Skala och finhacka löken. Stek den tillsammans med svampen på ganska hög värme i smöret i en stor stekpanna. Svampen och löken ska få lite färg och den vätska som svampen ger ifrån sig ska dunsta bort. Ha i vattnet, buljongtärningen och sojan. Låt det småkoka utan lock i ca 10 - 15 minuter. Stek under tiden bönbullarna i lite smör i en separat stekpanna. 

Rör ner grädden i stekpannan med champinjonerna. Låt det småkoka ytterligare ca 5 minuter. Smaka av med lite salt och vitpeppar. Vänd ner bönbullarna i såsen precis innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar