lördag 3 februari 2018

Lättbakade baguetter


De här härligt frasiga baguetterna har visserligen lång jästid men kräver ingen större arbetsinsats. Jag brukar röra ihop degen på morgonen och sedan baka ut brödet på eftermiddagen, så att vi har färskt bröd till kvällsmaten. Om du istället föredrar att ha nybakat bröd till frukost är degen väldigt anpassningsbar. Det går nämligen att låta den jäsa i kylen över natten och sedan baka ut den på morgonen. Baguetterna går också att frysa ogräddade för att sedan ta upp grädda vid ett senare tillfälle. 

Lättbakade baguetter
25 g jäst
7 ½ dl kallt vatten
2 ½ - 3 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl + lite extra till utbakningen

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Häll i vattnet och rör tills jästen löst upp helt. Rör i saltet och arbeta sedan in vetemjölet, lite i taget tills du fått en smidig deg. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 5 timmar eller i kylen över natten. Jag brukar trycka ner degen men en slev, eller liknande, efter halva jästiden. 

Klä två plåtar med bakplåtspapper. Häll försiktigt ut den färdigjästa degen på en mjölad arbetsyta. Arbeta inte ihop den! Fös försiktigt ihop den till en rektangel med hjälp av en degskrapa. Dela den på längden i fyra lika stora avlånga delar. Lägg dem två och två på plåtarna. Forma till dem lite. 


Låt dem jäsa, utan duk, i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 250 C och placera en vattenfylld ugnsfast skål i botten av ugnen. Skär några tunna snitt på ovansidan av bröden och spruta lite vatten på dem.  Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Ta ut bröden och låt dem kallna på galler, utan duk. 


Tips! Om du vill frysa in bröden ogräddade ska du göra så här: Baka ut degen som ovan men lägg alla fyra bröd på samma plåt. Låt dem jäsa i ca 30 minuter. Ställ plåten i frysen i några timmar, tills bröden blivit frysta. Ta loss dem från plåten och lägg dem i en stor plastpåse. När du vill grädda bröden är det bara att ta upp dem ur frysen, lägga dem på två klädda plåtar och sedan låta dem stå på spisen under tiden ugnen värms upp. Följ sedan receptet för gräddning ovan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.