måndag 12 februari 2018

Brödrutor med honung och linfrö


Som ni kanske har märkt det vid det här laget så tycker jag väldigt mycket om att baka matbröd. Trots att vi bara är två personer i det här hushållet så går det ändå åt ganska mycket bröd. Maken har med sig några mackor till frukostfikat på jobbet och dessutom käkar vi alltid någon form av mackor till kvällsmat. Oftast bjuds det på limpa, men till kvällen händer det då och då att det istället bjuds på någon form av portionsbröd.  Dessa mjuka och goda brödrutor är perfekta att använda som kvällsmumsmackor, eftersom de går snabbt och enkelt att baka (de passar jättebra att frysa in). Receptet kommer från 'Matklubben' (se här)

Obs! För att få lite högre bröd så använde jag en något mindre långpanna, ca 25 x 35 cm (den normalstora brukar vara 40 x 30 cm). Om du vill använda den vanliga långpannan så blir bröden tunnare och gräddningstiden blir därmed kortare. Jag brukar alltid mäta temperaturen i mitten av brödet för att vara säker på att det är klart. Brödet är färdigbakat när det är ungefär 96 - 98 C inuti. 

Brödrutor med honung och linfrö
ca 16 brödrutor
2 dl havregryn
1 ½ dl kokande vatten
4 dl mjölk, 37 C varmt
2 msk rapsolja eller smält smör
50 g jäst
2 msk honung
2 tsk salt
1 dl linfrö
4 dl rågsikt
ca 5 dl vetemjöl + lite extra till utbakningen

Gör så här: 
Lägg havregrynen i en degbunke. Häll på det kokande vattnet och rör om. Låt blandningen svalna till 37 C. Blanda ner den ljumna mjölken och oljan eller smöret. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp helt. Tillsätt honung, salt, linfrö och rågsikt. Arbeta in vetemjölet tills du fått en smidig, klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Lägg tillbaka degen i bunken. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 minuter. 

Lägg ett bakplåtspapper i en (mindre) långpanna. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Kavla ut den till en rektangel som passar i långpannan. Lyft över degen till långpannan och jämna ut den lite med handflatan. Skär skåror i degen så att det blir 16 ungefär lika stora fyrkantiga bitar. Picka ytan med en gaffel. Lägg på en bakduk och låt brödet jäsa i ca 30 - 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 20 minuter, eller tills det är 98 C inuti. Ta ut formen ur ugnen. Stjälp upp brödet upp och ner på ett brödgaller och dra försiktigt bort bakplåtspapperet. Vänd på brödet igen. Låt det svalna täck med en bakduk.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar