lördag 24 februari 2018

Dekorativt rågflingebröd


Det här dekorativa rågflingebrödet var inte bara fint att titta på utan det smakade supergott och hade jättebra konsistens. Vart jag har fått tag i receptet på detta förträffliga bröd har jag dessvärre glömt att anteckna, men all heder åt den som knåpat ihop det. Vi käkade brödet nybakat med smör, ost och paprika. Jag kan också tänka mig att det här brödet, liksom andra bröd innehållande någon form av gryn, även kan vara gott att rosta. Det ska jag testa att göra nästa gång jag bakar detta mumsiga bröd. 

Dekorativt rågflingebröd
blir 2 runda bröd
50 g jäst
5 dl vatten, ca 37 C varmt
2 msk rapsolja + lite extra till pensling
2 msk honung
2 tsk salt
4 dl rågflingor + lite extra till dekorering
ca 10 - 12 dl vetemjöl

Gör så här: 
smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt vattnet och vispa, eller rör om, tills jästen lösts upp helt. Ha i oljan, honungen, saltet och rågflingorna. Rör om ordentligt. Arbeta in vetemjölet tills du fått en smidig deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Lägg sedan tillbaka den i degbunken igen. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 minuter. 

Klä en plåt med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i två lika stora delar. Forma dem till runda bröd och lägg dem på plåten. ta en kniv och skåra brödet i åtta jämnstora trekanter eller "tårtbitar" (se bild).


Täck bröden med en bakduk och låt dem stå och jäsa i ca 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C. Pensla de färdigjästa bröden med lite olja och strö på rågflingor. Sätt in plåten i den nedre delen av ugnen och grädda bröden i ca 25 - 30 minuter, eller tills de är 98 C inuti. (Täck bröden med en tom plåt om de får för mycket färg innan de är färdiggräddade). Ta ut plåten ur ugnen och lägg över bröden på ett brödgaller. Täck dem med en bakduk och låt dem svalna.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar