onsdag 20 oktober 2021

Fiberrikt bröd

 

Jag har ett jättebra grundrecept på bröd som jag ofta använder. Receptet, som ursprungligen kommer från 'Vår kokbok', går att variera nästintill oändligt genom att använda olika sorters degvätska eller olika sorters mjöl. Det går också att baka ut degen på olika sätt. Denna gång hade jag i kross, kli och grovt rågmjöl och gräddade brödet i en mindre långpanna. Brödet blev väldigt saftigt och smakade supergott med lite smör och ost. Mums! 😋

Fiberrikt bröd
blir 4 limpor
50 g jäst
12 dl ljummet vatten, ca 37 C varmt
1 dl rapsolja 
1 msk salt
1 dl mörk sirap
½ dl rågkross
½ dl vetekross
1 dl vetekli
2 ½ dl grovt rågmjöl
ca 24 - 25 dl vetemjöl

Gör så här: 
Smula ner jästen i en stor degbunke. Häll i vattnet och vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt oljan, saltet och sirapen. Rör om tills saltet har lösts upp. Tillsätt vetekorss, rågkross, vetekli och grovt rågmjöl. Rör om. Arbete in vetemjölet, lite i taget, tills du fått en smidig, klibbfri deg (jag brukar arbeta in det sista mjölet på bakbordet). Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma sedan degen till en boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 60 minuter. 

Lägg två bakplåtspapper lite omlott i en mindre långpanna (min mäter 23 x 33 x 6 cm). Häll ut degen i formen och tryck sedan ut den jämnt i hela formen med hjälp av mjölade handflator. Nagga hela ytan med en gaffel. Täck sedan formen med en brödduk och låt degen jäsa i ca 40 - 45 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C.

Sätt in formen i den nedre delen av ugnen och grädda i ca 60 - 70 minuter, eller tills brödet är ca 98 C inuti. Ta ut formen ur ugnen. Stjälp upp brödet upp och ner på ett brödgaller och dra bort bakplåtspapperen. Vänd sedan brödet åt rätt håll igen och täck det med en brödduk. Låt det kallna helt innan du skär det i fyra lika stora delar. 

Alternativt utbakningssätt om du saknar en mindre långpanna:
Lägg två bakplåtspapper lite omlott i en vanlig långpanna som mäter 30 x 40 cm. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i fyra lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem glest i långpannan. Pensla gärna kanterna på bröden med lite olja så att de inte fastnar i varandra om de skulle jäsa ihop. Täck dem och låt dem jäsa i ca 40 - 45 min. Värm under tiden upp ugnen till 175 C.

Sätt in plåten i den nedre delen av ugnen och grädda limporna i ca 50 - 60 min, eller tills de är 98 C inuti. Ta ut plåten ur ugnen. Lossa limporna och låt dem kallna på ett brödgaller under bakduk. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.