måndag 25 oktober 2021

Rödbetsbiffar med baljväxter (veganska)

 

Förra veckan fick vi en stor påse med rödbetor av en av våra odlingsgrannar. Det blev vi väldigt tacksamma över 😊. De flesta av betorna använde jag i ett kryddigt rödbetsfräs (se här), som vi sedan käkade som fyllning i orientaliska tunnbröd. Mums! 

De betor som blev över kokade jag och använde i dagens recept, som är veganska rödbetsbiffar. Originalreceptet på biffarna kommer från ett youtubeklipp från 'Avant Garde Vegan' (by Gaz Oekley) (se här). Han serverade biffarna som burgare i bröd, men jag valde istället att servera dem med råkost, bulgur, smulad fetaost och en kall yoghurtsås med mynta. Det var supergott! 😋

OBS! Du kan byta ut färska rödbetor mot färdigkokta, köpta rödbetor. Hoppa då över den första delen av receptet som handlar om kokning av betorna. 

Kryddiga veganska rödbetsbiffar med baljväxter
blir ca 16 biffar
200 g färska rödbetor, hela och oskalade 
vatten till kokning
1 ½ dl havregryn
200-225 g kokta kikärtor (se här) alternativt 1 tetra eller normalstor plåtburk med konserverade kikärtor (avhällda och avsköljda)
200-225 g kokta blandade bönor (se häralternativt 1 tetra eller normalstor plåtburk med konserverade blandade bönor (avhällda och avsköljda) (De blandade bönorna går att ersätta med enbart svarta bönor eller kidneybönor)
2 msk tomatpuré
1 tsk kinesisk soja
1 - 2 msk arabisk krydda (se här) (går att ersätta med någon annan kryddmix. t.ex. marockansk krydda, kebabkrydda, gyroskrydda eller cajunkrydda)
1 tsk lökpulver
1 krm grovmalen svartpeppar
ca 3/4 tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta
Lite olivolja, eller rapsolja, till stekning

Gör så här: 

Skölj rödbetorna och lägg dem i en kastrull häll på vatten så att det täcker. Koka sedan rödbetorna tills de är mjuka. Hur lång tid det tar beror på hur stora betorna är. Känn med sticka! Häll av kokvattnet och låt betorna svalna lite innan de skalas. Lägg betorna i en skål och ställ dem i kylen tills de kallnat helt. 

Mixa havregrynen tills de är som grovt mjöl. Ha upp det i en skål och ställ undan den så länge. 

Mixa betorna tills de är finhackade (om du saknar en matberedare kan du finhacka betorna med en kniv istället). Lägg dem i en skål och ställ undan dem en stund. 

Blanda bönorna, kikärtorna, tomatpurén, sojan, kryddmixen, lökpulvret, svartpepparn, saltet och vitlöken i matberedaren. Mixa allt till en grov smet (om du saknar matberedare kan du mosa ihop allt med en gaffel). 

Blanda ihop bönsmeten med betorna och havregrynen. Blanda väl. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och ställ den kallt i minst 30 min (jag lät min smet stå över natten). Forma ca 16 jämnstora biffar med hjälp av vattensköljda händer. Lägg dem på ett fat vartefter de är färdiga. 

Hetta upp lite olja i en stekpanna. Stek några biffar i taget. Först på hög värme i någon minut och sedan på medelvärme i ca 3 - 4 minuter per sida. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.