måndag 11 oktober 2021

Het kålsoppa med rödbetor och kokosmjölk

 

Dagens recept, som är en het kålsoppa med rödbetor, passar perfekt att laga nu när det finns tillgång till billiga inhemska rotfrukter och vitkål. Vi käkade ett ljust bröd till den kryddstarka soppan. Det blev en supergod måltid 😋.

Het kålsoppa med rödbetor
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 - 2 tsk finriven färsk ingefära
2 msk tomatpuré
1 msk vanligt gult currypulver
1 msk paprikapulver
1 burk, à ca 400 ml, kokosmjölk
8 dl vatten (Tips! använd kokosmjölksburken som mått, 2 burkar = 8 dl)
2 grönsaksbuljongtärningar eller svampbuljongtärningar
1 tsk sambal oelek
500 g färska rödbetor
ca 600 g ansad vitkål
salt och grovmalen svartpeppar efter smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala och grovriv rödbetorna. Skölj och hacka vitkålen (jag rev den grovt i matberedaren). Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken, ingefäran, tomatpurén, curryn och paprikapulvret. Låt allt steka under omrörning i ca 1 minut. Häll i kokosmjölken och vattnet. Smula ner buljongtärningarna och rör i sambal oelek. Tillsätt betorna och kålen. Blanda allt väl. Låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 45 - 50 min, eller tills rotfrukterna är mjuka. Smaka av med salt och svartpeppar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.