onsdag 13 oktober 2021

Krämig linssås med champinjoner

 

Som jag skrivit om tidigare så håller vi på att leta efter en ny bostad. Det är verkligen ingen lätt uppgift att hitta något lämpligt då utbudet inte är särskilt stort. Jag har ju dessutom problem med att besöka främmande miljöer, eftersom jag inte tål dofter, så det känns lite som att spela rysk roulett att gå på husvisningar. Vi har löst det så gott det går genom att be mäklaren att få komma tidigare än alla andra, så att vi hinner därifrån innan det kommer någon som doftar. Det är ändå något av en chansning, för om det luktar mycket i huset kan vi ju inte gå runt i det. Hittills har vi gått på tre snabba visningar och en "snokning" (vi gick förbi utanför huset). Tyvärr har inget av husen passat oss. Det finns ju en hel del som vi måste ta hänsyn till. Dels måste vi totalrenovera den nya bostaden, för att få bort alla dofter från föregående ägare, och dels måste vi tänka på läget. Vi kan t.ex. inte bo nära någon som har doftande buskar eller träd, som t.ex. syrener, hägg eller lind. Vi kan heller inte bo nära någon som eldar med ved. Som ni kanske förstår så är det inte enkelt att hitta en passande bostad, men någon gång borde det dyka upp något som funkar. 

I och med att jag har behövt lägga tid på att aktivt leta hus den senaste tiden, har matlagningen inte varit en speciellt prioriterad uppgift. Det har fått bli lättlagade maträtter. En av dessa är dagens recept, som är en krämig linssås med champinjoner. Vi käkade den goda såsen med kokta pasta och toppade det hela med riven lagrad ost. Det var mycket mumsigt! 😋

Krämig linssås med champinjoner
ca 4 portioner
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
100 g hackade champinjoner, färska eller frysta
4 msk tomatpuré
2 tsk grillkrydda köpt eller hemmagjord (se här
1 tsk torkad oregano
4 - 5 dl vatten
1 svampbuljongtärning
2 dl torra röda linser
2 dl crème fraiche
Salt och grovmalen svartpeppar efter smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en stekgryta eller i en stor stekpanna (med tillhörande lock). Ha i löken och svampen och låt det steka på medelvärme i ca 7 - 8 minuter. Tillsätt vitlöken, tomatpurén, grillkryddan och oreganon. Låt allt steka, under omrörning, i ytterligare någon minut. Tillsätt vattnet (börja med den mindre mängden och tillsätt resten senare om du tycker att det behövs). Häll linserna i en trådsil eller i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Ha sedan i dem i grytan. Rör om ordentligt. Låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att såsen bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 20 minuter, eller tills linserna är mjuka men inte mosiga. (späd ev. med lite mer vatten om det kokar torrt). Rör i crème fraichen och låt den bli varm. Smaka av såsen med salt och svartpeppar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.