onsdag 27 oktober 2021

Karibisk pumpagryta med grönkål

 

Nu är det säsong för matpumpa i matbutikerna. Vi passade därför på att köpa hem några stycken. Pumpa går bra att lagra några veckor (eller månader) i kylen, så det går att köpa hem ett gäng när de säljs till bra pris. Vår favoritsort är butternutpumpa, vilket är den sort som det oftast är enklast att få tag i. Idén till dagens pumparecept fick jag när jag läste ett recept på en matblogg som heter 'Domestic Gothess' (se här). Vi käkade grytan med råkost, basmatiris och klick äppelchutney (se här). Det var mycket mumsigt 😋 .

Karibisk pumpagryta med grönkål
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
ca 1 kg matpumpa (jag använde butternut)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 chilifrukt
1 - 2 tsk finriven färsk ingefära
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
2 tsk currykrydda (vanlig gul)
2 tsk paprikapulver
1 tsk malen spiskummin
1 krm malen kryddpeppar
1 burk à ca 400 ml, kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning eller svampbuljongtärning
ca 75 g hackad grönkål, sköljd och ansad färsk eller hackad frys
salt och grovmalen svartpeppar efter smak

Gör så här: 

Dela pumpan i bitar. Kärna ur och skala dem. Skär sedan pumpan i jämnstora bitar, ca 2 x 2 cm. Skala och finhacka löken och vitlöken. Skölj, kärna ur och finhacka chilin. 

Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller i en gryta. Ha i löken och låt den steka i ca 5 min på medelvärme. Ha i pumpan och låt den steka med löken i ca 10 minuter. Tillsätt vitlöken, chilin, ingefäran, tomatpurén, timjan och kryddorna. Låt allt steka under omrörning i ytterligare någon minut. Häll i kokosmjölken och smula i buljongtärningen. Tillsätt grönkålen. Rör om och låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Låt det puttra på svag värme i ca 20 min, eller tills pumpan är mjuk men inte mosig (det kan ta olika lång tid beroende på sort). Smaka av med salt och svartpeppar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.