Jag gissar att det är många som kommer att fira kanelbullens dag idag. Här kommer vi dock inte att käka några bullar. Vi har redan stoppat i oss mer än vår beskärda del av gofika nu i helgen, när vi hade kalas för vår äldsta dotter, så vi avstår från sötsaker idag. Jag brukar faktiskt inte baka bullar särskilt ofta, men om jag gör det smaksätter jag helst fyllningen med vanilj istället för kanel. Idag hyllar vi ju dock kanelbullen så jag tänkte därför dela med mig av mitt favoritrecept på kanelbullar. Ni har fått det förut men får det igen.
Ha en fortsatt trevlig dag! 😊
Kanelbullar
ca 48 stycken
Deg:
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 ½ dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
ca 14 - 15 dl vetemjöl + lite extra mjöl till utbakningen
Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
2 tsk malen kanel
1 tsk vaniljsocker
Pensling:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här:
Deg: Smält smöret i en kastrull eller i en stor skål i mikron. Häll i mjölken och värm blandningen till 37 C. Smula ner jästen i en degbunke. Häll i mjölk-smörblandningen och vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Arbeta in vetemjölet tills du får en smidig deg. Knåda den en stund (jag brukar ha upp den på köksbänken och knåda den där). Lägg tillbaka degen i bunken och täck den med lock, en kökshandduk eller plastfolie. Låt den stå och jäsa i rumstemperatur i ca 45 minuter.
Fyllning: Mixa eller vispa med elvisp ihop smöret med resten av ingredienserna till fyllningen tills det blir en fluffig och porös smet. Lägg över den i en skål. Ställ undan den så länge.
Ställ 48 bullformar på plåtar (det brukar gå åt 2 plåtar). Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 4 lika stora delar. Kavla ut en del i taget till en ca ½ cm tjock rektangel. Bred på 1/4 av fyllningen. Rulla ihop rektangeln från kortsidan till en tät rulle. Skär rullen i 12 lika stora skivor. Lägg dem i bullformar. Upprepa hela proceduren med resten av degbitarna. Täck bullarna med en kökshandduk. Låt dem stå och jäsa i rumstemperatur i ca 30 - 40 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 C.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på lite pärlsocker. Grädda bullarna i den övre delen av ugnen i ca 6 - 8 minuter. Ta ut dem och låt dem kallna på galler under duk.
ca 48 stycken
Deg:
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 ½ dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
ca 14 - 15 dl vetemjöl + lite extra mjöl till utbakningen
Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
2 tsk malen kanel
1 tsk vaniljsocker
Pensling:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här:
Deg: Smält smöret i en kastrull eller i en stor skål i mikron. Häll i mjölken och värm blandningen till 37 C. Smula ner jästen i en degbunke. Häll i mjölk-smörblandningen och vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Arbeta in vetemjölet tills du får en smidig deg. Knåda den en stund (jag brukar ha upp den på köksbänken och knåda den där). Lägg tillbaka degen i bunken och täck den med lock, en kökshandduk eller plastfolie. Låt den stå och jäsa i rumstemperatur i ca 45 minuter.
Fyllning: Mixa eller vispa med elvisp ihop smöret med resten av ingredienserna till fyllningen tills det blir en fluffig och porös smet. Lägg över den i en skål. Ställ undan den så länge.
Ställ 48 bullformar på plåtar (det brukar gå åt 2 plåtar). Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 4 lika stora delar. Kavla ut en del i taget till en ca ½ cm tjock rektangel. Bred på 1/4 av fyllningen. Rulla ihop rektangeln från kortsidan till en tät rulle. Skär rullen i 12 lika stora skivor. Lägg dem i bullformar. Upprepa hela proceduren med resten av degbitarna. Täck bullarna med en kökshandduk. Låt dem stå och jäsa i rumstemperatur i ca 30 - 40 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 C.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på lite pärlsocker. Grädda bullarna i den övre delen av ugnen i ca 6 - 8 minuter. Ta ut dem och låt dem kallna på galler under duk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.