måndag 18 oktober 2021

Slät vitkålssoppa med morötter, kokosmjölk och grön curry

 

Dagens recept är en kryddig och god vitkålssoppa, med morötter, kokosmjölk och grön curry, som jag gjorde häromdagen. Jag använde min hemmagjorda currypasta i receptet, men du kan naturligtvis använda köpt currypasta istället. Om du använder köpt currypasta kan soppan komma att se något annorlunda ut än vad min soppa gjorde, men den smakar säkert precis lika bra ändå. 

Slät vitkålssoppa med morötter, kokosmjölk och grön curry
ca 4 portioner
1 msk rapsolja eller liknande matolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 600 g vitkål, ansad 
275 - 300 g morötter
2 msk grön currypasta, eller efter egen smak (jag använde min hemmagjorda currypasta, se recept här, vilken är mildare än köpt, jag tog därför ca 4 msk av den) 
1 tsk finriven färsk ingefära
2 torkade limeblad
1 burk , à ca 400 ml, kokosmjölk
ca 8 dl vatten
2 ½ svampbuljongtärningar eller grönsaksbuljongtärningar
Salt efter smak

Gör så här: 
Skala och hacka löken och vitlöken. Grovhacka kålen. Skala morötterna och skär dem i slantar. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 4 - 5 minuter. Tillsätt vitlöken, currypastan och ingefäran. Låt allt steka, under omrörning, i ytterligare någon minut. Häll i kokosmjölken och vattnet (Tips! använd den tomma kokosburken som mått till vattnet, 2 burkar är ca 8 dl). Smula ner buljongtärningarna och tillsätt limebladen. Låt soppan koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Låt den puttra på svag värme under lock i ca 40 - 50 minuter eller tills kålen och morötterna är riktigt mjuka. Fiska upp limebladen och släng dem i komposten. Ta av grytan från värmen. Mixa den slät med en stavmixer eller i matberedaren. Värm sedan soppan en kort stund igen innan den är klar för avsmakning och servering. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.