tisdag 19 april 2022

Potatisgratäng "allt i ett" med champinjoner, halloumi och dragon

 

Hoppas att ni har haft en riktigt trevlig påskhelg. Vi har haft det jättebra. Vädret har varit helt underbart och vi har varit ute och njutit. Jag har fixat lite på lotten och maken har börjat bygga en uteplats vid vår bostad. Jag ser fram emot att kunna sitta där i sommar. 

Förutom att njuta av vädret hart vi även njutit av god mat. Jag lagade bland annat dagens recept, som är  en krämig potatisgratäng "allt i ett" med champinjoner, halloumi och dragon. Gratängen blev en riktigt hit, för den var supersmarrig! 😋 

Potatisgratäng med champinjoner, halloumi och dragon
ca 4 portioner
ca 1, 2 kg potatis av en fast sort
1 vitlöksklyfta (kan uteslutas)
2 dl crème fraiche, kokbar (kan bytas mot 2 dl grädde)
3 - 4 dl standardmjölk (börja med den mindre mängden och tillsätt mer om du tycker att det behövs)
3/4 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1  - 2 tsk torkad dragon (börja med den mindre mängden och tillsätt mer om du tycker att det behövs)
ca 200 g skivade champinjoner, färska eller frysta
200 g halloumi, skuren i strimlor
ca ½ msk matolja (kan uteslutas om du använder teflonpanna eller liknande)
lite matfett till att smöra formen med
ca 1½ dl riven ost till gratinering

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. 

Vispa ihop crème fraichen, mjölken, saltet och svartpeppar i en gryta. Skaal vitlöksklyftan och pressa ner den i grytan. Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Ha i dem i grytan. Vänd runt allt. Låt blandningen koka upp. Rör om i botten några gånger under tiden och passa noga så att det inte kokar över. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Låt det puttra på svag värme i ca 20 - 25 minuter, eller tills potatisen är mjuk men inte mosig. Rör om i botten av grytan några gånger under tiden, för det bränner lätt fast. 

Stek svampen och osten under tiden som potatisen småkokar. Ha i svampen i en stekpanna utan fett och låt den steka tills den vätska som svampen ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt oljan och osten (oljan behövs ej om du har en stekpanna med teflon eller liknande). Låt allt steka på ganska hög värme tills osten och svampen fått fin färg. 

Rör ner svamp och ostfräset i potatisgrytan. Ha i dragonen. Blanda allt lite försiktigt och smaka av. Häll alltihop i formen. Strö på den rivna osten. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen. Grädda i ca 20 - 25 minuter, eller tills gratängen fått fin färg. Spä ev. med med lite mer mjölk om du tycker att gratängen verkar för torr för din smak. Ta ut formen och låt den gärna stå några minuter innan servering. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.