onsdag 6 april 2022

Pastagratäng med spenat och örter

 

Jag brukar ofta laga till en smarrig pastagratäng som jag sedan delar upp i matlådor och fryser in. Det är så smidigt att ha färdiga matlådor i frysen till de dagar då det inte finns rester över, och just olika sorters pastagratänger funkar väldigt bra att frysa in utan att varken smaken eller konsistensen försämras.

Senast som jag gjorde en påfyllning i frysen gjorde jag en pastagratäng med hackad spenat och örtsalt. Vanligtvis använder jag bladspenat men nu hade vi bara hackad spenat hemma så då fick det bli det istället. Det funkade finemang och gratängen blev supergod. 

Pastagratäng med spenat och örter
ca 4 - 5 portioner
ca 300 - 350 g pasta, torr vikt
Vatten och salt till kokning
Lite matfett till att smöra formen med
2 - 2 ½ dl riven lagrad ost till gratinering
Sås:
8 dl standardmjölk (med 3 % fett)
4 msk vetemjöl
ca 1 - 1 ½ tsk örtsalt, köpt eller hemmagjort (se här) (börja med den mindre mängden och tillsätt mer om du tycker att det behövs)
1 - 2 krm grovmalen svartpeppar
ca 300 g hackad fryst spenat

Gör så här: 

Sätt ugnen på 225 C och smöra en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. 

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Häll av den och lägg den i formen. 

Vispa ihop mjölken med mjölet och örtsaltet i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under grytan så att såsen bara småkokar. Låt puttra på svag värme i ca 10 - 15 minuter. Rör regelbundet om i botten av grytan, för det kokar lätt fast. Tillsätt spenaten och låt såsen koka i ytterligare ca 5 min. Smaka av med svartpeppar och ev. lite mer örtsalt. 

Blanda såsen med pastan i formen. Fördela den rivna osten jämnt över hela ytan. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen. Grädda gratängen i ca 25 min, tills osten smält och fått fin färg. Ta ut formen ur ugnen och låt den gärna stå någon - några minuter innan servering. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.