tisdag 24 maj 2022

Böngratäng med kronärtskocka och soltorkade tomater

 

Den här goda gratängen gjorde jag för ett tag sedan. Vi käkade den tillsammans med råkost och kokt potatis, Det var riktigt gott! 😋

Böngratäng med kronärtskocka och soltorkade tomater
ca 4 portioner
ca 400g kokta stora vita bönor (se här) alternativt 2 tetror eller normalstora plåtburkar med konserverade stora vita bönor (avhällda och avsköljda)
1 burk, à ca 200 g, kronärtskockahjärtan
½ - 1 dl hackade marinerade soltorkade tomater (jag hade i ca ½ dl eftersom det var allt jag hade hemma)
1 - 2 krm grovmalen svartpeppar
ca 1 ½ dl riven lagrad ost till gratinering
lite matfett till att smöra formen med
Sås: 
3 ½ dl standardmjölk (3 % fett)
1 dl vitt vin (kan bytas ut mot ytterligare 1 dl mjölk)
ca 2 ½ msk vetemjöl
3 krm salt
en liten nypa malen vitpeppar
2 - 3 msk hackad färsk eller fryst basilika

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C. Smörj en ugnsfast form, som rymmer ca två liter, med lite matfett. 

Vispa ihop alla ingredienser, utom basilikan, till såsen i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under grytan så att såsen bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 15 minuter. Tillsätt basilikan och smaka av. 

Häll av kronärtskockorna och skär dem i mindre bitar. Blanda dem med bönorna  och de soltorkade tomaterna i formen. Blanda ner såsen. Strö på osten i ett jämnt lager över hela ytan. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen. Grädda i ca 20 - 25 minuter, tills allt är varmt och osten fått fin färg. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.