Den här goda gratängen gjorde jag för ett tag sedan. Vi käkade den tillsammans med råkost och kokt potatis, Det var riktigt gott! 😋
Böngratäng med kronärtskocka och soltorkade tomater
ca 4 portioner
ca 400g kokta stora vita bönor (se här) alternativt 2 tetror eller normalstora plåtburkar med konserverade stora vita bönor (avhällda och avsköljda)
1 burk, à ca 200 g, kronärtskockahjärtan
½ - 1 dl hackade marinerade soltorkade tomater (jag hade i ca ½ dl eftersom det var allt jag hade hemma)
1 - 2 krm grovmalen svartpeppar
ca 1 ½ dl riven lagrad ost till gratinering
lite matfett till att smöra formen med
Sås:
3 ½ dl standardmjölk (3 % fett)
1 dl vitt vin (kan bytas ut mot ytterligare 1 dl mjölk)
ca 2 ½ msk vetemjöl
3 krm salt
en liten nypa malen vitpeppar
2 - 3 msk hackad färsk eller fryst basilika
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 C. Smörj en ugnsfast form, som rymmer ca två liter, med lite matfett.
Vispa ihop alla ingredienser, utom basilikan, till såsen i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under grytan så att såsen bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 15 minuter. Tillsätt basilikan och smaka av.
Häll av kronärtskockorna och skär dem i mindre bitar. Blanda dem med bönorna och de soltorkade tomaterna i formen. Blanda ner såsen. Strö på osten i ett jämnt lager över hela ytan. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen. Grädda i ca 20 - 25 minuter, tills allt är varmt och osten fått fin färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.