måndag 2 maj 2022

Pastagratäng med grönkål, tomatsås och mozzarella

 

För ett par veckor sedan sådde jag grönkål och asiatiska bladgrönsaker (bland annat pak choi) nere på lotten. De växer så det knakar så nu dröjer det inte länge innan vi kan börja skörda. För att få plats med den kommande grönkålsskörden i frysen har jag de senaste veckorna sett till att tömma den på nämnda grönsak. Häromdagen använde jag den sista frysta grönkålspåsen i en enkel pastagratäng med tomatsås och mozzarella. Gratängen var smakrik och mycket god! 😋

Pastagratäng med grönkål, tomatsås och mozzarella
ca 4 - 5portioner
300 g pasta, torr vikt
Vatten och salt till pastakoket
2 stycken mozzarellabollar, à ca 125 g stycket
Lite matfett till att smöra formen med
Sås:
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
ca 1 tsk strösocker
1 msk balsamicovinäger
500g krossade tomater
250 g passerade tomater (= ½ tetra) (Tips! frys in tomaterna som blir över och använd dem vid ett senare tillfälle i t.ex. en sås eller soppa) 
ca 1 tsk örtsalt köpt eller hemmagjort (se här)
2 krm grovmalen svartpeppar
2 lagerblad
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
½ tsk torkad timjan
ca 100g hackad grönkål, färsk eller fryst

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smöra en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. 

Börja med såsen. Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta. ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken och tomatpurén och låt allt steka under omrörning i någon minut. Ha i sockret och balsamicovinägern och låt den koka in. Häll i tomaterna och tillsätt örtsaltet, svartpepparn, lagerbladen samt de torkade örterna. Rör om. Låt såsen koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att såsen bara småkokar. Lägg på ett lock och låt såsen puttra på svag värme i ca 20 - 30 minuter. 

Koka under tiden pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av den och lägg den i formen. Strimla ena mozzarellabollen och blanda den med pastan. Ställ sedan undan formen så länge. 

Blanda ner grönkålen i såsen och låt den sedan småkoka i ytterligare ca 10 - 15 minuter. Smaka av såsen. Fiska upp lagerbladen och kasta dem i komposten. Blanda såsen med pastan i formen.

Strimla den kvarvarande mozzarellabollen och fördela den ovanpå pastan. Sätt in formen på ugnsgallret i mitten av ugnen och låt gratängen grädda i ca 25 minuter, eller tills osten smält och fått fin färg. Ta ut formen ur ugnen och låt den gärna stå några minuter innan servering. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.