Vi hade en liter fil i kylen som hade passerat bäst föredatumet. Istället för att kasta bort den så använde jag den till att baka med. Jag gjorde snabblagade limpor med katrinplommon. Limporna blev supergoda och saftiga. Mums! 😋
Snabba limpor med katrinplommon
blir 2 limpor
8 dl vetemjöl
5 dl rågsikt
3 dl havregryn
1 dl vetekli
½ dl linfrö
1 tsk salt
1 msk bikarbonat
5 dl rågsikt
3 dl havregryn
1 dl vetekli
½ dl linfrö
1 tsk salt
1 msk bikarbonat
10 torkade katrinplommon, klippta i små bitar
1 L fil (jag använde lättfil)
1 - 1 ½ dl ljus eller mörk sirap
ca ½ dl lingonsylt
matfett till formarna
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 C och smörj två stycken 1 ½ L limpformar med matfettet.
Rör ihop alla torra ingredienser i en degbunke (även katrinplommonen). Tillsätt fil, sirap och lingonsylt. Rör om så allt blandas ordentligt, var extra noga med att röra i botten. Fördela smeten i formarna. Placera dem på gallret långt ner i ugnen och grädda dem i ca 90 minuter.
Prova om brödet är klart genom att sticka in en provsticka i mitten av bröden, den ska vara torr, eller sätt i en kökstermometer som ska visa 98 C. Ta ut formarna ur ugnen och ta loss bröden. Låt dem kallna på galler under duk. Låt helst bröden svalna helt innan du skär upp dem.
1 L fil (jag använde lättfil)
1 - 1 ½ dl ljus eller mörk sirap
ca ½ dl lingonsylt
matfett till formarna
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 C och smörj två stycken 1 ½ L limpformar med matfettet.
Rör ihop alla torra ingredienser i en degbunke (även katrinplommonen). Tillsätt fil, sirap och lingonsylt. Rör om så allt blandas ordentligt, var extra noga med att röra i botten. Fördela smeten i formarna. Placera dem på gallret långt ner i ugnen och grädda dem i ca 90 minuter.
Prova om brödet är klart genom att sticka in en provsticka i mitten av bröden, den ska vara torr, eller sätt i en kökstermometer som ska visa 98 C. Ta ut formarna ur ugnen och ta loss bröden. Låt dem kallna på galler under duk. Låt helst bröden svalna helt innan du skär upp dem.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.