måndag 23 januari 2023

Grahamsrutor i långpannan


I lördags passade jag på att baka lite matbröd. Jag var sugen på ett gott portionsbröd men hade ingen större lust att trilla runda frallor så jag tryckte ut degen i en långpanna och skårade den i rutor istället. Bröden blev fluffiga och mycket mumsiga.   

Grahamsrutor i långpannan
blir ca 30 stycken bitar
50 g jäst
12 dl ljummet vatten, ca 37 C
1 dl naturell matolja, t.ex. rapsolja
1 msk salt
½ dl honung
5 dl grahamsmjöl
ca 25 dl vetemjöl + lite extra till utbakning

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Häll i vattnet. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt saltet, honungen och grahamsmjölet. Blanda allt väl. Arbeta in vetemjölet lite i taget tills det blir en smidig och klibbfri deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den i ca 8 - 10 minuter (jag brukar ha i en del av mjölet och sedan ha upp degen på bänken arbeta in resten av mjölet där). Forma degen till en boll och lägg tillbaka den i bunken. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 60 min. 

Lätt två bakplåtspapper lite omlott i en långpanna (ca 30 x 40 cm). Ha ut degen i långpannan och tryck ut den så den blir jämntjock. Skåra degen i 30 jämnstora fyrkanter. 


Täck plåten med en bakduk och låt brödet jäsa i ca 30 - 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C. 

Ta av bakduken och sätt in plåten i mitten av ugnen. Grädda i ca 30 minuter, eller tills brödet är ca 98 C i mitten. Ta ut plåten och stjälp upp brödet på ett brödgaller. Dra bort bakplåtspapperen och vänd brödet rätt. Låt brödet svalna under duk. Dela det sen i bitar (går att frysa).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.