måndag 16 januari 2023

Kryddiga bönburgare (veganska)


Förra helgen snodde jag ihop ett gäng med supergoda bönburgare som vi sedan bjöd våra barn med respektive på. De hade inte tid att komma hit och käka burgarna utan de hämtade dem bara vid dörren. De fick hembakade hamburgerbröd och klyftpotatis till också. På bilden ovan är det dock inget hembakat bröd utan köpt. Jag glömde nämligen att ta en bild första dagen som vi käkade burgarna så jag fick ta en bild på burgaren som maken skulle ha med sig i matlådan. Bilden blev kanske lite trist, på grund av avsaknaden av tillbehör, men maken fick med sig både dressing, hemmagjord ketchup och hemmagjord smörgåsgurka att ha på burgaren när han väl skulle äta den. 

I originalreceptet på de smarriga burgarna, som kommer från en blogg som heter 'Cooks with soul' (se här), används råris men jag bytte ut det mot mer närodlad mathavre istället. Det funkade finemang. Burgarna höll ihop bra och var saftiga, smakrika och goda. 

Kryddiga bönburgare 
blir 8 - 10 burgare beroende på storlek
Mathavren: 
2 dl mathavre
4 dl vatten
1 krm salt
Burgarna: 
2 ½ dl havregryn
400g kokta svarta bönor (se här) alternativt 2 tetror eller normalstora plåtburkar med konserverade svarta bönor (avhällda och avsköljda)
Den kokta mathavren
1 msk tomatpuré
2 tsk senap
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk salt
2 msk cajunkrydda, köpt eller hemmagjord (se här
1 - 2 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk lökpulver (kan uteslutas)
Matolja till stekning
Ev. lite ost att toppa burgarna med
Till servering: 
Hamburgerbröd och olika tillbehör, som t.ex. dressing, smörgåsgurka, lök, ketchup, senap, tomat, sallad

Gör så här: 

Börja med att koka mathavren. Blanda grynen med vattnet och saltet i en kastrull. Låt det koka upp och sedan småkoka på svag värme i ca 10 - 15 minuter. Ta av locket av kastrullen och stäng av värmen på plattan. Låt kastrullen stå kvar på eftervärmen i ca 15 min. Ha sedan upp mathavren i en skål och låt den kallna. 

Mixa havregrynen i matberedaren eller mixern tills det blir som mjöl. Ha upp det i en skål och ställ undan det så länge. Mixa bönorna lite grovt. Tillsätt mathavren, tomatpurén. senapen, vitlöken, saltet och kryddorna. Mixa ihop detta till en grov smet. Tillsätt havregrynsmjölet, börja med 2 dl och tillsätt resten om du tycker att det behövs. Det ska bli en fast men inte torr och smulig smet (jag hade i hela satsen, ca 2 ½ dl, havregrynsmjöl). Blanda allt väl. 

Lägg ett bakplåtspapper på ett fat. Forma 8 - 10 jämnstora burgare av smeten med hjälp av vattensköljda händer. Lägg dem på fatet. Täck burgarna med plastfolie och ställ dem kallt i minst 30 minuter. Hetta upp matolja i en stekpanna och stek burgarna några minuter per sida. Toppa ev. burgarna med lite ost som får smälta. 

Tips! burgarna går bra att frysa, antingen ostekta eller stekta. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.