tisdag 3 januari 2023

Gratinerad potatisgnocchi med grönkål

 

Årets första inlägg är en riktigt god gratäng, innehållande potatisgnocchi och grönkål, som jag bjöd på i söndags när vi hade gäster. Jag gör alltid egen potatisgnocchi men det går lika bra att använda den köpta varianten istället. Jag brukar göra gnocchin i förväg, antingen några timmar innan det är dags att äta (jag kokar dem, lägger i formen och ställer den i kylen), eller så gör jag gnocchin en helt annan dag och fryser in den för att sedan koka den när det är dags för det. Såsen går också att förbereda genom att koka den någon eller några dagar innan den ska användas och sedan förvara den i kylen eller frysen.

Gratinerad potatisgnocchi med grönkål
ca 6 portioner
1 sats potatisgnocchi (se här) alternativt 1 kg köpt potatisgnocchi
Vatten till kokning
ca 100 g hackad grönkål, förvälld och väl avrunnen
2 - 3 krm lökpulver alternativt 1 - 2 krm vitlökspulver
2 krm salt
2 krm grovmalen svartpeppar
2 - 2 ½ dl riven lagrad ost till gratinering
Lite matfett till att smöra formen med
Sås: 
7 ½ dl standardmjölk (3 % fett)
4 msk vetemjöl
3/4 tsk salt
en liten nypa malen vitpeppar

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smörj en lite större ugnsfast form, som rymmer ca 2 ½ liter, med lite matfett. 

Koka gnocchin enligt anvisningarna i receptet eller enligt anvisningarna på förpackningen. Låt dem rinna av ordentligt och lägg dem sedan i formen. Blanda ner grönkålen, lökpulvret, saltet och svartpeppar. Ställ undan formen så länge. 

Vispa ihop alla ingredienser till såsen i en gryta. Låt det koka upp under omrörning och sedan småkoka på låg värme i ca 15 minuter. Rör om med jämna mellanrum, för det bränner lätt fast i botten. 

Häll såsen i formen och blanda runt allt lite försiktigt med hjälp av t.ex. en slickepott. Fördela osten jämnt över hela ytan. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen. Grädda i ca 25 - 30 minuter, eller tills gratängen är genomvarm och osten fått lite färg. Ta ut formen ur ugnen och låt den stå några minuter innan servering. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.