onsdag 18 januari 2023

Vitkålsgryta med afrikansk krydda och kokosmjölk

 

Vi köper regelbundet hem vitkål eftersom vi alltid har vitkålssallad i kylen. När vitkålen är billig brukar vi köpa ett extra vitkålshuvud som jag sedan hackar eller grovriver och fryser in för att använda i en gryta eller soppa vid ett senare tillfälle. Det funkar alldeles utmärkt. I dagens recept fick jag användning av en del av den frysta kålen. Jag gjorde nämligen en kryddig vitkålsgryta som vi sedan serverade med basmatiris och äppelchutney. Billigt, enkelt och mycket mumsigt 😊

Tips! Kålgrytan passar även bra att servera som tillbehör till någon form av vegobiffar eller liknande. 

Vitkålsgryta med afrikansk krydda och kokosmjölk
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
ca 600 - 700 g ansad och avsköljd färsk vitkål (alternativt samma mängd hackad fryst vitkål)
300 g morötter
1 - 2 tsk finriven, färsk ingefära
2 - 3 tsk afrikansk krydda (se här
½ tsk malen gurkmeja
ca 1 tsk salt (ta mer eller mindre efter egen smak)
1 burk, à ca 400 ml, kokosmjölk
ev. lite vatten

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Grovhacka vitkålen. Skala morötterna och skär dem i tunna slantar. Hetta upp oljan i en stor stekpanna (gärna en med tillhörande lock). Ha i löken, vitkålen och morötterna och låt allt steka på ganska hög värme i ca 10 - 15 minuter, tills allt fått lite färg. Rör om i stekpannan då och då under tiden. Tillsätt vitlöken, ingefäran, den afrikanska kryddan, gurkmejan och saltet. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Häll i kokosmjölken och blanda allt väl. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under stekpannan så att grytan bara småkokar. Täck stekpannan med ett lock eller med en bit aluminiumfolie. Låt grytan puttra på svag värme i ca 30 - 40 minuter, eller tills kålen och morötterna är så mjuka som du vill ha dem. Späd ev. med lite vatten om du tycker att grytan blir för torr. Smaka av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.