tisdag 10 januari 2023

Morotssoppa med kokos och curry

 

Dagens recept är en härligt solgul morotssoppa som lyser upp tillvaron i vintermörkret. Förutom att den är värmande och god så är den också vänlig mot plånboken, vilket passar perfekt så här i början av året. Jag använde vanligt currypulver (hemmagjort) i receptet men det går att byta ut det mot någon annan typ av currykrydda/currypasta om du föredrar det. 

Tips! Jag brukar köpa hem färsk ingefära när det finns till ett bra pris, för att sedan riva den och frysa in den. Gör så här: lägg en bit bakplåtspapper på ett fat som passar i frysen. Finriv ingefäran och lägg det rivna i små högar, motsvarande ca 1 tsk per styck, på fatet. Ställ fatet i frysen tills ingefäran har fryst in. Ta ut fatet och lossa klumparna från papperet. Lägg dem i en plastpåse, eller i en burk med lock, och förvara dem i frysen tills de ska användas. 

Morotssoppa med kokos och curry
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 - 2 tsk fint riven färsk ingefära
1 msk vanligt gult currypulver (Madrascurry) (se här)
ca 1 kg morötter (alternativt ca 750 g frysta morötter)
1 burk, à ca 400 ml, kokosmjölk
ca 8 - 9 dl vatten
2 ½ grönsaksbuljongtärningar
2 - 3 torkade limeblad
½ - 1 tsk sambal oelek
salt efter smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skär dem i tunna slantar. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 4 - 5 minuter. Tillsätt vitlöken, ingefäran och currypulvret. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Häll i kokosmjölken och vattnet (Tips! använda den tomma kokosmjölksburken som mått). Smula i buljongtärningarna. Ha i morötterna, limebladen och sambal oelek. Rör om. Låt soppan koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 40 - 50 minuter, eller tills morötterna och löken är riktigt mjuka. Fiska  upp limebladen och kasta dem i komposten. Ta av grytan från värmen och mixa soppan slät . Smaka av soppan och tillsätt lite salt om du tycker att det behövs.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.