lördag 24 mars 2018

Ankis nattbröd


De här limporna var jättegoda och saftiga. Jag var tveksam till om de verkligen skulle bli bra eller inte, eftersom de skulle gräddas färdigt i en avsvalnande ugn över natten, men till min stora lättnad funkade det finfint. Det enda negativa var att limporna blev lite blöta i botten. Det löste sig dock efter det att jag tagit ur dem ur formarna och låtit dem ligga och torka på ett galler en stund. Kort och gott är detta en riktigt god och lättbakad limpa som jag definitivt kommer att baka fler gånger. Receptet kommer från boken 'Brödglädje' av Anna Braw (red). 

Ankis nattbröd
blir 4 limpor
50 g jäst 
13 dl vatten
1 ½ dl sirap
1 msk salt
ca 2 kg rågsikt
lite matfett till formarna

Gör så här:
På kvällen: Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37 C. Häll det i bunken. Vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt sirapen och saltet och rör om. Arbeta in mjölet tills du får en smidig, klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 minuter (står 25 minuter i originalreceptet, men det tycker jag är för kort jästid). 

Smörj 4 limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 4 lika stora bitar. Forma limpor och lägg dem i formarna. Täck bröden med en bakduk och låt dem jäsa i ca 30 minuter. värm under tiden upp ugnen till 225 C. 

Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Slå av värmen i ugnen. Täck limporna med ett bakplåtspapper eller en tom plåt och låt dem stå kvar i ugnen över natten. Lossa limporna på morgonen och låt dem kallna på ett galler under duk. 

Tips! Om du inte har formar så kan du prova att grädda limporna i en långpanna istället. Jag har själv inte testat att göra detta med just dessa limpor, så jag vet inte hur det blir, men man kan ju grädda andra limpor på det viset så det kan vara värt att testa. Gör så här: forma limpor och lägga dem i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Lägg även bakplåtspapper mellan limporna så att de inte jäser ihop. Limpor som gräddas i långpanna brukar behöva längre gräddningstid. Jag skulle tro att 40 - 45 minuter kan vara lagom innan du stänger av ugnen. Skriv gärna en kommentar om hur det blev 😃.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.