måndag 26 mars 2018

Bakade ägg i krämig spenatstuvning


Bakade ägg i krämig spenatstuvning är en supersmaskig, lite annorlunda, maträtt som kan passa bra att servera nu till påsk. Vi käkade den goda gratängen som huvudrätt, med kokt ris, men den passar säkert minst lika bra som en del av en härlig påskbuffé. Om du inte vill göra allt i en stor form kan du fördela stuvningen och äggen i små portionsformar istället. Jag kan tänka mig att stuvningen räcker till cirka åtta till tio portionsformar. Om du väljer att grädda rätten i små formar kan du behöva anpassa gräddningstiden. Äggen är klara när vitan har stelnat men äggulan fortfarande är krämig inuti.   

Jag har tyvärr glömt bort vart jag fått tag i det här receptet, men jag gissar att det kommer från någon amerikansk eller brittisk matsida. Receptet nedan är min tolkning av det ursprungliga receptet. 

Bakade ägg i krämig spenatstuvning
ca 6 portioner
5 dl standardmjölk
3 msk vetemjöl
½ tsk salt + lite extra till varje ägg
1 krm grovmalen svartpeppar
½ tsk lökpulver
1 krm vitlökspulver
200 g naturell cream cheese (typ philadelphia)
400 g fryst bladspenat, upptinad och väl avrunnen (låt den tina i kylen över natten eller i mikron precis innan den ska användas)
1 ½ dl riven lagrad ost
6 ägg
lite matfett till att smöra formen med

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. Vispa ihop mjölken med mjölet i en kastrull. Tillsätt saltet, svartpepparn. lökpulvret och vitlökspulvret och låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen till den lägsta så att det bara småkokar. Låt det puttra i ca 10 minuter. Rör om i botten av kastrullen med jämna mellanrum för det bränner lätt fast. 

Rör ner cream cheesen i stuvningen och låt den smälta. Krama ur vätskan ur spenaten med hjälp av händerna. Strimla spenaten lite grovt och ha i den i kastrullen. Låt stuvningen småkoka i ytterligare 4 - 5 minuter. Ta av kastrullen från värmen och rör ner den rivna osten. Låt den smälta. Smaka av stuvningen och häll den sedan i formen. Knäck ner äggen, ett i taget, med jämna mellanrum (se bild). Gör små gropar runt varje ägg med en sked så att de inte flyter ihop. 


Ha på lite salt på varje ägg. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 15 - 20 minuter, eller tills äggvitan stelnat men gulan fortfarande är lite lös/krämig inuti. Ta ut formen och låt den stå en liten stund innan servering. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar