måndag 12 mars 2018

Potatisgratäng med kikärtor, dill och fetaost


En krämig potatisgratäng är aldrig fel. Denna "allt i ett" variant, med en fyllning av kikärtor, dill och fetaost, var jättegod. Vi käkade den goda gratängen med våra vanliga tillbehör, rivna morötter, pizzasallad och squashröra (se recept här och här). En enkel, billig och mättande vegetarisk måltid 👍. 

Tips! Låt gärna den färdiggräddade gratängen stå i ca 10 minuter innan servering, så att smakerna hinner sätta sig lite.  

Potatisgratäng med kikärtor, dill och fetaost
ca 4 portioner
1, 2 kg potatis av en fast sort
2 ½ dl standardmjölk (3 % fett)
2 ½ dl grädde
ca 1 tsk salt
ca 1 krm grovmalen svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
ca 150 g strimlad purjolök, färsk eller fryst
200 - 250 g kokta kikärtor (se här) alternativt 1 tetra eller 1 normalstor plåtburk med konserverade kikärtor
100 - 150 g fetaost eller salladsost
3 msk finklippt dill
ca 1 dl riven lagrad ost
lite matfett till att smörja formen med

Gör så här: 
Värm ugnen till 225 C och smörj en ugnsfast form med lite matfett. Blanda mjölk, grädde, pressad vitlök, salt och svartpeppar i en stor gryta. Skala potatisen. Skär den i tunna skivor och ha i dem i grytan. Låt alltsammans sakta koka upp. Rör om då och då så det inte bränner fast. Låt det småkoka, på låg värme, tills potatisen är mjuk men fortfarande har lite spänst kvar i mitten. Detta brukar ta runt 10 - 15 minuter beroende på potatissort. Fortsätt under tiden att röra om i botten av grytan då och då, för det bränner väldigt lätt fast. 

Lägg kikärtor i en bunke (häll av konserverade kikärtor och skölj dem under rinnande kallt vatten innan de används). Mosa dem lite grovt med en gaffel. Smula ner fetaosten och ha i dillen. Blanda detta väl (se bild). 


Häll hälften av potatisröran i formen. Ha på kikärtsröran. Ha på resten av potatisröran och avsluta med den rivna osten. Grädda gratängen i mitten av ugnen i ca 15 - 20 minuter, eller tills potatisen mjuknat och osten fått fin färg. Ta ut gratängen ur ugnen och låt den gärna stå några minuter innan servering.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.