onsdag 7 mars 2018

Böngratäng med spenat, fetaost och örter


Den här goda gratängen brukade jag göra med lax på den tiden som vi fortfarande åt fisk. Nu ville jag testa om det skulle funka att ersätta laxen med vita bönor i stället, och resultatet blev faktiskt riktigt lyckat. Gratängen smakade naturligtvis inte exakt som den gjorde när den innehöll fisk, men den blev supergod i alla fall. Det är alltid lika kul att lyckas med att förvandla gamla "köttiga" favoritrecept till smarriga vegetariska varianter. Vi käkade ugnsstekt potatis och rivna morötter till gratängen, men jag kan även tänka mig att den skulle vara god att servera med ris eller bulgur. 

Böngratäng med spenat, fetaost och örter
ca 4 - 5 portioner
500 g fryst bladspenat, upptinad och väl avrunnen
400 g kokta vita bönor (se här) alternativt 2 tetror eller 2 normalstora plåtburkar med konserverade naturella vita bönor
½ tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
2 - 3 krm vitlökspulver
2 dl crème fraiche
2 dl standardmjölk (med 3 % fett)
150 g fetaost eller salladsost
2 krm torkad timjan
1 krm torkad rosmarin
½ tsk torkad oregano
1 msk hackad färsk basilika
lite matfett till att smörja formen med

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 225 C och smörj en ugnsfast form (à ca 2 liter) med lite matfett. 

Krama ur vätskan ur spenaten med hjälp av händerna. Grovhacka sedan spenaten och sprid ut den i botten av formen. Blanda den med bönorna (häll av konserverade bönor och skölj dem under rinnande vatten innan de används). Ha på saltet, svartpepparn och vitlökspulvret. blanda allt ordentligt. Vispa ihop crème fraichen med mjölken i en bunke. Smula ner fetaosten och tillsätt örterna. Blanda allt väl. Häll detta i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 - 25 minuter. Ta ut formen ur ugnen och låt den gärna stå en stund innan servering. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar