lördag 3 mars 2018

Långjäst rågbröd


Det ursprungliga receptet på dessa mjuka, saftiga och goda långjästa råglimpor kommer från en bok som heter 'Kakor, bröd & tårtor', skriven av Anna-Maria Lautmann. I boken står det att det ska bli fyra limpor av receptet, men då blir de lite för tunna för min smak så jag brukar baka ut degen till tre limpor istället. I originalreceptet ska degen jäsa i kylen över natten, men eftersom jag använde torrjäst istället för färsk jäst, så fick min deg stå och jäsa i värmen i skåpet över kylskåpet istället. Degen jäste bra och limporna blev fina. Ett lättbakat, härligt, grovt bröd som passar bra lika bra till frukosten som till kvällsfikat. 

Långjäst rågbröd
blir 3 limpor
1 pkt torrjäst, à ca 14 g
10 dl rumsvarm fil ( i originalreceptet används mjölk)
1 msk salt
2 dl mörk sirap
18 dl grovt rågmjöl
ca 5 dl vetemjöl + lite extra till utbakningen
lite matfett till att smöra formarna med

Gör så här: 
Kväll dag 1: Blanda torrjästen med hälften av rågmjölet i en degbunke. Häll i filen och rör om tills allt är väl blandat. Tillsätt saltet, sirapen och resterande rågmjöl. Arbeta in vetemjölet tills det blivit en smidig deg (den ska vara lite kladdig). Täck bunken med plastfolie eller ett lock och ställ den på ett varmt ställe över natten (skåpet över kylen passar alldeles utmärkt).

Morgon dag 2: Smörj 3 limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite matfett Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 3 lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med en bakduk och ställ dem återigen på ett varmt ställe. Låt dem stå där och jäsa i ca 2 timmar. Värm under tiden upp ugnen till 175 C (det tar ca 20 min). 

Sätt in formarna i den nedre delen av ugnen och grädda limporna i ca 60 - 70 minuter, eller tills de är 98 C inuti mitten (kolla med en kökstermometer). Ta ut limporna ur ugnen och lossa dem ur formarna. Slå in dem i bakdukar och låt dem kallna på galler. Lägg dem sedan i plastpåsar, de ska fortfarande vara inslagna i bakdukar, och låt dem vila en dag innan de serveras. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar