lördag 17 mars 2018

Morotslimpa med frötopping


Dessa goda morotslimpor bakade jag som avslappning efter att ha haft en sömnlös natt. Jag kan nämligen ha vansinnigt svårt att sova ibland och då kan det vara skönt att göra något avslappnande och kul, som t.ex. att baka bröd, nästa dag. Det gäller bara att läsa recepten ordentligt för jag är som en zombie så det kan lätt bli fel. Denna gång inträffade det dock inga missöden utan bröden blev höga och fina. 

Degen skulle egentligen bakas ut till tre runda bröd och gräddas på plåt, men jag bakade ut den till två avlånga limpor och gräddade dem i formar istället. I originalreceptet, som kommer från matklubben (se här), skulle bröden penslas med ägg och toppas med örtsalt och solrosfrön. Jag gjorde så med det ena brödet. Det andra toppande jag med sesamfrön istället. Båda bröden blev jättegoda, men jag föredrog det med sesamfrön. 

Morotslimpa med frötopping
blir 2 - 3 limpor
50 g jäst
5 dl mjölk
25 g smör + ev. lite extra till smörjning om du använder limpformar
2 tsk salt
2 msk honung eller ljus sirap
ca 3 dl finrivna morötter
ca 14 - 15 dl rågsikt + lite extra till utbakningen
1 uppvispat ägg till pensling
lite solrosfrön och örtsalt, eller bara lite sesamfrön, till topping

Gör så här: 
smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en skål i mikron eller i en kastrull på spisen. Tillsätt mjölken och värm blandningen till 37 grader. Häll sedan detta i bunken. Vispa eller rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt salt, honung och morötter. Arbeta in rågsikten tills du fått en smidig, klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Lägg sedan tillbaka degen i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 - 45 minuter. 

Klä en plåt med bakplåtspapper eller smörj insidan på två limpformar med lite smör. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela degen i 3 jämnstora delar om du ska grädda dem på plåt eller i 2 delar om du ska grädda dem i formar. Forma 3 runda limpor och lägg dem på plåten, eller forma 2 avlånga limpor och lägg dem i formarna. Täck bröden med en bakduk och låt dem jäsa i ca 30 - 40 minuter. 

Värm under tiden upp ugnen till 225 C. Pensla de färdigjästa bröden med ägget och strö på vald topping. Grädda bröden i den nedre delen av ugnen i ca 30 - 40 minuter, eller tills de är 98 C inuti. Täck dem med en tom plåt om de får för mycket färg innan de är färdiggräddade. Ta ut bröden ur ugnen och låt dem kallna på brödgaller under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar