söndag 6 mars 2016
Portersås till bönbullar
Portersås är verkligen supergott och passar utmärkt till bönbullar. Alla i vår familj älskar den här kombinationen. Hemma hos oss är det obligatoriskt att ha ugnsstekt potatis och vinbärsgelé till, men det går säkert lika bra med kokt potatis och lingonsylt om du föredrar det.
Recept på bönbullarna hittar du här.
Portersås
4 - 6 portioner
2 ½ dl porter (mörkt öl)
1 tsk kinesisk soja
2 - 3 msk koncentrerad svarta vinbärssaft
½ grönsaksbuljongtärning
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 - 2 morötter
1 krm grovmalen svartpeppar
3/4 tsk torkad timjan
ca 5 torkade enbär
2 - 2 ½ dl grädde
ev. lite mörk maizenaredning
lite salt och malen vitpeppar
Gör så här:
Skala och grovhacka löken och vitlöken. Skala och skär morötterna i bitar. Blanda sedan alla ingredienser utom grädden, saltet, vitpepparn och maizenaredningen i en kastrull. Koka upp blandningen. Sänk värmen under kastrullen och låt det hela småkoka under lock i ca 30 - 40 minuter. Håll koll så det inte kokar för häftigt för då kan det koka torrt.
Sätt en trådsil över en ren kastrull. Häll blandningen i silen. Låt det rinna av ordentligt. Släng bort det som blir kvar i silen. Vispa ihop den avrunna vätskan med grädden. Låt det hela koka upp och sedan koka i ca 5 minuter. Red ev. såsen med lite mörk maizenaredning om du tycker den är för tunn. Smaka av med lite salt och peppar.
lördag 5 mars 2016
Leilas brownies med ljusa chokladpluppar
Min älskade make hittade på en (bra) ursäkt för hur han skulle kunna ta flera kakbitar utan att få dåligt samvete. Han menar att den första biten inte bör räknas alls för att den bara är ett smakprov. Nästa kakbit är ytterligare bara ett smakprov, som han bara äter för att bekräfta att den första biten verkligen var så god som han trodde. Den tredje kakbiten blir, enligt detta snedvridna tankesätt, den första bit som räknas. Vilket innebär att han i teorin bara har ätit en kakbit, för de andra två var ju bara nödvändiga smakbitar och räknas därför inte. Logiskt eller hur?
Behöver jag ens säga att min man är en oöverträffad expert på att förklara bort sina negativa sidor, som till exempel sin dålig karaktär när det gäller godsaker. Han har dessutom tur som en tok, för han hör till den lyckosamma kategorin av människor som kan äta hur mycket som helst utan att det syns.
Nu är det ju naturligtvis inte så att vi proppar i oss ofantliga mängder av godsaker varje dag (det mår ju ingen bra utav). För det mesta äter vi ganska sund mat och vi tränar regelbundet. Därför gör det inte så mycket om vi tar en kaka eller två eller tre någon gång då och då. Det vore väl tråkigt om hela ens tillvaron gick ut på att förneka sig själv att då och då få njuta lite av livets goda.
Leilas brownies
175 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 rumsvarma ägg
½ dl ljus sirap
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl kakaopulver
1 tsk vaniljsocker
ca 100 g ljusa chokladpluppar eller grovt hackad ljus choklad
Gör så här:
Värm ugnen till 175 C och klä en form, ca 20 x 25 cm, med bakplåtspapper.
Vispa smöret, sockret och sirapen med elvisp tills det blir ljust och luftigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda mjölet, kakaon och vaniljsockret. Vänd ner detta i smeten. Bred ut smeten i ett jämnt lager i formen. Fördela chokladen över hela ytan. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Håll koll så att inte chokladen bränns! Ta ut formen och låt den svalna. Ställ sedan formen i kylen i minst ett par timmar eller allra helst över natten. Skär kakan i rutor.
fredag 4 mars 2016
Cauliflower wings med ranchdipp
Cauliflower wings ska vara en vegetarisk motsvarighet till chicken wings. Hur likt det är originalet kan jag inte säga eftersom jag aldrig ätit kycklingvingar. Jag gissar att det är smaken på såsen och sättet att äta dem på som man jämför och inte konsistensen. Hur som helst så blev de här blomkålsbitarna mycket goda.
Första gången jag gjorde cauliflower wings var jag mycket skeptisk till receptet, men till min stora överraskning så funkade det jättebra. De tre första gångerna jag gjorde dem hade jag inte på någon glaze utan hällde bara på lite hot sauce eller sriracha, vilket jag inte tyckte blev så gott (jag tyckte kålsmaken var alldeles för dominant). Jag hade nästan gett upp och tänkte aldrig mer göra cauliflower wings, men så tänkte jag att jag kanske missar något, för alla matälskare som tycker att detta är gott kan väl inte ha helt fel.
Jag beslöt att ge cauliflower wings en chans till, så jag gav mig ut på nätet för att försöka ta reda på hemligheten bakom en lyckad "blomkålsvinge". Jag hittade ett recept på en het glaze och tänkte att detta kanske gör susen. Efter lite funderingar och ändringar av receptet beslöt jag mig för att testa. Tur var väl det för blomkålen blev jättegod av att bakas på detta sätt och den heta glazen var verkligen pricken över i. Vi serverade wingsen med ranchdipp (se recept längre ner) och hade detta som tillbehör istället för ugnsstekt potatis när vi åt bönkorv med bröd.
Det kommer säkerligen att dyka upp fler exempel på hur man kan använda de här eller liknande bakade blomkålsbitar på bloggen i framtiden. På nätet finns det massor av spännande recept som jag känner att jag måste testa. Det här recepten hittade jag på en amerikansk samlingssida för vegetarisk mat.
Cauliflower wings
ca 4 - 6 port
1 normalstort blomkålshuvud, ca 750-800g
1½ dl mjölk
1½ dl vetemjöl
2 krm vitlökspulver
1 - 2 msk olja
Glaze:
25 g smör
2 msk farinsocker
3 - 4 msk vatten
1 tsk äppelcidervinäger
1 - 2 msk hot sauce eller srirachasås (se bild)
1 - 2 krm vitlökspulver
Gör så här:
Värm ugnen till 250 C och klä en plåt med bakplåtspapper. Smörj bakplåtspapperet med oljan.
Dela blomkålshuvudet i små buketter och lägg dem i ett durkslag. Skölj blomkålen och låt den rinna av ordentligt. Lägg den på en ren kökshandduk.
Vispa ihop mjölken, mjölet och vitlökspulvret i en bunke. Vänd ner blomkålen och rör om så att smeten fördelas över alla bitar. Lägg bitarna glest på plåten. Grädda dem högt uppe i ugnen i 8 - 10 min.
Koka under tiden ihop glazen. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt farinsockret eller honungen, vattnet, vinägern och hot sauce eller sriracha. Låt detta koka ihop i 6 - 7 minuter. Smaka av med vitlökspulvret.
Ta ut plåten. Lossa blomkålsbitarna lite försiktigt från bakplåtspapperet. Häll på glazen och vänd runt blomkålen. Grädda i ytterligare ca 5 minuter. Håll koll så det inte bränns! Ta ut plåten och ha på salt efter smak. Servera blomkålsbitarna direkt.
Ranchdipp
Ranchkrydda: Blanda 1 msk torkad dill, 1½ msk lökpulver, 1½ msk vitlökspulver, 1 msk paprikapulver (kan uteslutas), 1 msk torkad basilika, 1 tsk grovmalen svartpeppar & ½ tsk salt. Häll upp blandningen i en burk med tätt lock. Förvara mörkt och svalt.
torsdag 3 mars 2016
Bönkorv
När vi började äta vegetariskt saknande jag ett billigt och bra vegetariskt alternativ till korv. Jag vet att det finns quornkorv och sojakorv att köpa, men som jag skrivit om i tidigare inlägg så gillar jag inte smaken på sojaprodukter och tycker att quorn är för dyrt. Nu är det väl inte så att jag skulle falla död ner om jag käkade en vanlig kokt korv med bröd, men jag vill inte göra det. Dessutom tror jag att jag skulle få så ont i magen att jag kanske skulle önska att jag vore död.
De här bönkorvarna har blivit lösningen på mitt korvdilemma. Efter lite trixande och ändringar i receptet på den ultimata bönbiffen, som jag lagt ut recept på i ett tidigare inlägg, lyckades jag till slut få till något som i alla fall påminner lite grann om korv i smaken. Jag är mycket nöjd med resultatet och tycker själv att den här bönkorven är jättegod, även om konsistensen naturligtvis inte är som en "riktig" korv.
Tips! Jag brukar göra en sats med bönkorvar och frysa in dem, sen är det bara att ta upp en korv och steka på den när jag behöver ha något snabblagat.
Bönkorv
ca 16 st
400g kokta vita bönor (se här) eller 2 tetra eller 2 normalstora burkar konserverade vita bönor
2 ägg
2 dl ströbröd
2 msk potatismjöl
½ dl vetemjöl
1 msk grönsaksfond
1 msk tomatpuré
1 tsk kinesisk soja (jag använder Mrs Cheng´s)
½ tsk salt
1 msk rökt paprikapulver (ta upp till 2 msk om du vill ha en rökigare smak)
2 tsk vanligt paprikapulver
2 krm grovmalen svartpeppar
1 krm malen vitpeppar eller cayennepeppar
Till kokning:
1L vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 lagerblad
5 hela kryddpepparkorn
Gör så här:
Obs! Om du använder konserverade bönor ska de hällas av i durkslag, spolas med kallt och rinna av ordentligt innan de används.
Mixa alla ingredienserna till en smet i en matberedare eller mixer. Lägg över den i en plastlåda eller bunke med lock och ställ in den i kylen i minst 30 minuter (jag brukar låta den stå över natten).
Väg upp smeten i ca 16 bitar à ca 50 g styck. Blöt händerna med lite vatten och rulla bitarna till runda bollar och lägg dem på ett fat.
Ta fram en stor stekpanna (ca 28 cm i diameter), ett rent ugnsgaller eller brödgaller, en platt hålslev, en skärbräda och lite vetemjöl. Häll i vattnet i stekpannan och ha i grönsaksbuljongtärningen, lagerbladet och kryddpepparkornen. Låt detta koka upp.
Mjöla in skärbrädan och händerna. Ta en smetboll och lägg den på skärbrädan. Rulla ut den till en ca 17 - 18 cm lång och jämntjock korv med hjälp av handlovarna, försök att inte trycka med fingrarna för då kan korven få en konstig vågformad kant. Gör hälften av korvarna i taget.
Lägg i de 8 korvarna i det kokande vattnet i stekpannan och låt dem koka tills de flyter upp (det tar några minuter).
Lyft försiktigt upp max två korvar åt gången med hålsleven. Lägg korvarna på gallret och låt dem kallna. Upprepa proceduren med resten av smetbollarna, tills alla de 16 korvarna är färdiga.
Stek bara så många korvar som går åt på medelvärme i lite smör eller margarin. Förpacka resten av korvarna ostekta i en plastlåda med lock och lägg bakplåtspapper mellan korvlagren så att de går lätt att ta isär. Frys in dem. Korvarna går att steka otinade.
onsdag 2 mars 2016
Kikärtor i falsk jordnötssås
När barnen var mindre, och vi fortfarande åt kött, hände det titt som tätt att vi gick på kinarestaurang. En av deras, och min mans, favoriter var kycklingspett med sataysås (jordnötssås). Jag har aldrig ätit sataysås, eftersom jag får lite klåda i halsen av jordnötter, men jag har alltid tyckt att det verkar gott. Efter att ha läst flera intressanta recept på grytor med jordnötssås, så blev jag lite sugen på att testa om det kanske vore möjligt att byta ut jordnötssmöret mot tahina (en smet gjord på malda sesamfrön).
Jag letade upp av ett recept på en kycklinggryta med jordnötssmör. Kycklingen bytte jag ut mot kikärtor och jordnötssmöret mot tahina. När jag höll på att koka ihop det hela blev jag lite osäker på hur slutresultatet skulle bli, för i ärlighetens namn såg det inte så där jättegott ut, men jag blev positivt överraskad för det blev faktiskt riktigt, riktigt smarrigt. Den här snabblagade, goda rätten kommer jag säkerligen att göra fler gånger i framtiden. Jag serverade grytan med jasminris och lite sweet chilisås.
Kikärtor i falsk jordnötssås
ca 4 portioner
1 vitlöksklyfta
400 ml (1 burk) kokosmjölk
1 tsk kinesisk soja
2 tsk sambal oelek (indonesisk chilipasta)
3 msk tahina (sesampasta se bild)
ca 3 krm salt
1 - 2 msk pressad lime
400 g kokta kikärter eller 2 tetror eller 2 normalstora burkar konserverade kikärter
Gör så här:
Om du använder konserverade kikärtor ska de helst hällas av i durkslag, spolas med kallt och rinna av ordentligt innan de används.
Skala och finhacka löken och vitlöksklyftan. Blanda lök, vitlök, kokosmjölk, soja och sambal oelek i en gryta. Koka upp blandningen under omröring. Tillsätt kikärtorna och tahina. Sänk värmen under grytan och låt det småkoka i ca 10 min. Rör om i botten då och då för det bränner lätt fast. Smaka av med salt & limesaft. Servera med jasminris och sweet chilisås.
tisdag 1 mars 2016
Halländsk fisksoppa
Halländsk fisksoppa är en ofta återkommande soppa här i huset. Den är riktigt god och matig. Jag hade egentligen tänk att göra något helt annat, med den lilla laxbiten jag tagit upp ur frysen åt mig och min man, men så dök det upp oväntade matgäster och jag fick snabbt tänka om.
Det är härligt med spontana besök och lite extra trevligt blir det om de som kommer vill ha något att äta. Jag tycker det är så mysigt att sitta ner vid köksbordet och umgås över en bit mat. För att kunna bjuda våra gäster på något att äta kokade jag ihop denna enkla soppa och vips så räckte den lilla laxbiten till fyra personer. Till soppan serverade jag farinlimpa (se här) med ost och paprika.
Halländsk fisksoppa
ca 4 port
1 L vatten
2 tärningar fiskbuljong
2 gula lökar
2 - 3 morötter
5 - 6 potatisar
1 normalstor palsternacka
2 ½ dl grädde
ca 300 g skinn och benfri lax
1 lagerblad
2 - 3 msk hackad dill
lite citronpeppar eller lite salt & grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Koka upp vattnet, buljongtärningarna och lagerbladet i en gryta. Skala och grovhacka löken. Skala och skiva morötterna. Ha i löken och morötterna i grytan. Låt detta småkoka i ca 15 minuter. Skala och tärna potatisarna och palsternackan. Ha i dem i grytan. Låt soppan puttra i ca 10 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka. Skär laxen i tärningar. Rör ner dem & grädden i soppan. Sjud i ca 3 min. Ha i dillen och smaka av soppan med lite citronpeppar eller med lite salt och svartpeppar. Servera med ett gott bröd, gärna en mörk lite sötare limpa.
måndag 29 februari 2016
Rågbröd med surdeg
Det här surdegsbrödet har jag bakat efter ett recept i boken 'Bröd' av Jan Hedh. Det är ett jättegott rågbröd med knaprig skorpa. Receptet ger två ganska små limpor och de tar lång tid att baka, så jag brukar göra dubbel sats på en gång. Min man älskar bröd med knaprig skorpa så detta bröd brukar inte räcka speciellt länge här hos oss.
Jag brukar göra degen i en köksassistent. Det går naturligtvis att göra den för hand men jag orkar inte arbeta degen tillräckligt länge. Om du har jäskorgar så använd dem för då flyter inte bröden ut så mycket och de blir högre än vad mina blev.
Rågbröd med surdeg
Börja med att göra en surdeg på rågmjöl (se här), vilket tar ca 4 dagar.
Bakdag 1, fördeg eller polish:
3 g jäst
250 g (2½ dl) vatten, ca 24 grader varmt
250 g fint rågmjöl
Gör så här:
Häll vattnet i en bunke. Tillsätt jästen och vispa ut den i vattnet. Tillsätt mjölet och blanda allt till en slät smet. Täck bunken med plasfolie ller ett lock och låt den stå i rumstemperatur i 24 timmar.
Bakdag 2:
10 g jäst
250 g (2½ dl) vatten, ca 24 grader varmt
600 g vetemjöl med hög proteinhalt t.ex. vetemjöl special eller manitoba cream
250 g rågsurdeg
10 g honung (jag tog 1 msk)
20 g havssalt (jag tog 3 tsk vanligt salt)
Degen från dag 1
Gör så här:
Häll vattnet i en bunke eller i assistentbunken. Tillsätt jästen och vispa ut den i vattnet. Tillsätt surdegen, degen från dag 1, honungen och vetemjölet. Knåda degen i 11 minuter på lägsta effekt i assistenten eller i minst 20 minuter för hand. Tillsätt saltet och fortsätt knåda 5-6 minuter med maskinen eller 10 minuter för hand. Lägg över degen i en lätt oljad plastlåda med lock (jag tog en degbunke). Låt den jäsa i rumstemperatur i 120 minuter. Stöt samman degen efter halva tiden.
Stjälp upp degen på en mjölad köksbänk. Dela den i två lika stora bitar. Forma dem försiktigt, utan att tryck ut luften, till avlånga bröd. Sikta lite fint rågmjöl i två jäskorgar (finns att köpa på t.ex. Maxi) och lägg i bröden med skarven nedåt. (Jag har inga korgar så jag lade mina bröd på en klädd plåt). Pudra på lite rågmjöl. Täck dem med en kökshandduk och låt dem jäsa i ca 75 minuter.
Sätt ugnen på 250 C och sätt in en bakplåt eller en baksten. Stjälp upp bröden på plåten eller bakstenen och spruta in vatten i ugnen med hjälp av en blomspruta. Grädda bröden ganska långt ner i ugnen i ca 5 minuter. Sänk sedan värmen till 200 C och spruta in mer vatten.
Lufta ugnen genom att öppna ugnsluckan efter ca 10 minuter och upprepa sedan detta ytterligare två gånger under den totala gräddningstiden (detta görs för att få en knaprig skorpa på brödet). Den totala tiden i ugnen ska vara ca 60 minuter och brödet ska då ha uppnått 98 grader i mitten. Ta ut bröden och låt dem kallna på galler utan duk.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)