söndag 6 mars 2016

Portersås till bönbullar


Portersås är verkligen supergott och passar utmärkt till bönbullar. Alla i vår familj älskar den här kombinationen. Hemma hos oss är det obligatoriskt att ha ugnsstekt potatis och vinbärsgelé till, men det går säkert lika bra med kokt potatis och lingonsylt om du föredrar det. 

Recept på bönbullarna hittar du här

Portersås
4 - 6 portioner
2 ½ dl porter (mörkt öl)
1 tsk kinesisk soja
2 - 3 msk koncentrerad svarta vinbärssaft
½ grönsaksbuljongtärning 
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 - 2 morötter 
1 krm grovmalen svartpeppar
3/4 tsk torkad timjan
ca 5 torkade enbär
2 - 2 ½ dl grädde 
ev. lite mörk maizenaredning
lite salt och malen vitpeppar

Gör så här: 
Skala och grovhacka löken och vitlöken. Skala och skär morötterna i bitar. Blanda sedan alla ingredienser utom grädden, saltet, vitpepparn och maizenaredningen i en kastrull. Koka upp blandningen. Sänk värmen under kastrullen och låt det hela småkoka under lock i ca 30 - 40 minuter. Håll koll så det inte kokar för häftigt för då kan det koka torrt. 

Sätt en trådsil över en ren kastrull. Häll blandningen i silen. Låt det rinna av ordentligt. Släng bort det som blir kvar i silen. Vispa ihop den avrunna vätskan med grädden. Låt det hela koka upp och sedan koka i ca 5 minuter. Red ev. såsen med lite mörk maizenaredning om du tycker den är för tunn. Smaka av med lite salt och peppar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.