måndag 7 mars 2016

Tex - Mexsoppa


Tex-mexsoppa är en av ungarnas absoluta favoritsoppor. Jag tycker också jättemycket om den här soppan och uppskattar att den är så enkel att laga. Vi brukar toppa soppan med en klick crème fraîche eller avrunnen fil och lite hackad smörgåsgurka, vilket kan låta tokigt men gurkan passar faktiskt riktigt bra till soppan. Denna märkliga vana lade vi oss till med efter en resa till Danmark för ca tio år sedan. Vi käkade bönchili på en restaurang där och de serverade smörgåsgurka till den. Jag trodde inte att kombinationen skulle funka men det var riktigt gott, så nu har vi alltid smörgåsgurka i vår tex-mexsoppa. Vi brukar servera soppan med ett frasigt vitt bröd.

Tex-mexsoppa
7 - 8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
400 - 500 g passerade tomater
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 påse tacokrydda  eller  ca 3 ½ hemmagjord tacokrydda (se här) + ½ tsk salt
2 - 4 msk hackad inlagd jalapeno (kan uteslutas)
400 g kokta svarta bönor (se här)  eller  2 tetror eller 2 normalstora burkar konserverade svarta bönor
1 burk, ca 400 g, vita bönor i tomatsås

Gör så här: 
Skala och hacka löken och vitlöken. Blanda vattnet, tomaterna, buljongtärningarna, löken och vitlöken i en gryta. Låt det koka upp och sedan småputtra i ca 10 minuter. Tillsätt kryddan, jalapenon och de svarta bönorna (konserverade bönor ska hällas av innan de tillsätts). Låt soppan puttra i ca 15 - 20 minuter. Rör ner de vita bönorna i tomatsås. Låt dem bli varma. Smaka av soppan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar