måndag 21 mars 2016

Potatis och löksoppa


Jösses vad tiden går fort. Det är redan påskveckan eller stilla veckan som den också kallas. Stilla veckan är, som kanske hörs på namnet, en tid då det är tänkt att man ska ägna sig åt stillhet och eftertanke inför den kommande påskhelgen. Inte så lätt kanske med tanke på alla sillar som ska läggas in, laxar som ska gravas och ägg som ska målas.

I vår familj är vi inte så värst förtjusta i sill (på sin höjd äter vi en liten bit sill till ett kokt ägg, bara för traditionens skull), vi målar heller inga ägg och brukar inte äta någon speciell påskmat (jag vet, vi är lite trista). Jag lagar faktiskt inte mer mat än vanligt under  påskhelgen.

Påsken hemma hos oss brukar gå till så att hela familjen träffas någon av helgdagarna för att umgås och äta lunch tillsammans. Istället för den traditionella påskmaten äter vi oftast någon extra god fiskrätt, följt av en smaskig dessert. Resten av helgen brukar jag tillbringa i trädgården (om vädret tillåter) med att rensa i rabatterna och göra vårfint.

I jämförelse med den kommande påskhelgens alla godsaker kanske potatis och löksoppa kan verka lite tråkigt, men den här goda, krämiga soppan är väldigt populär här hos oss och eftersom den dessutom är enkel att sno ihop så hamnar den ofta på vår meny. Tillsammans med några limpmackor är potatis och löksoppa en helt perfekt vardagsmiddag. Eftersom det inte krävs någon större arbetsinsats för att laga till detta, så kanske det blir några minuter över till en eftertänksam stund i stillhet.

Potatis och löksoppa
4 - 5 portioner
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 750 g skalad potatis, gärna en mjölig sort
2 - 3 gula lökar 
5 dl mjölk eller en blandning av mjölk och grädde
½ tsk torkad timjan
1 krm grovmalen svartpeppar
½ - 1 tsk Trocomare örtsalt   eller  vanligt salt
Ev. lite hackad gräslök till garnering

Gör så här: 
Skala och hacka löken. Skär potatisen i skivor. Blanda lök, potatis, vatten och buljongtärningar i en gryta. Låt det koka upp. Tillsätt timjan och svartpeppar. Låt detta koka på svag värme i ca 20 - 30 minuter eller tills löken och potatisen är riktigt mjuka. Mixa soppan slät (jag använder en stavmixer). Tillsätt mjölk eller gräddmjölk. Värm soppan igen och smaka av den med salt eller örtsalt. Späd med mer vatten eller mjölk om du tycker soppan blir för tjock. Garnera gärna soppan med lite hackad gräslök.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.