söndag 20 mars 2016

Pastagratäng med vegfärs


Som jag skrev om i gårdagens inlägg har vi haft tjugoårskalas här hemma. Jag hade tänkt att laga lasagne till födelsedagslunchen men det tillkom några extra gäster, vilket innebar att pastaplattorna jag hade inte skulle räcka. Jag valde därför att göra en pastagratäng istället. Vi smaskade i oss den goda gratängen innan vi plockade fram födelsedagstårtan. De supertrevliga ungdomarna som var här åt med god aptit och gav ett gott betyg åt både gratängen och tårtan. 

Det är så roligt att sitta och prata med barn och ungdomar och höra lite om hur de ser på livet och tillvaron. Dessa givande samtal, som oftast sker vid matbordet, är väl investerad tid tycker jag. Hemma hos oss har måltiden en stor betydelse för den sociala samvaron, vilket är en starkt bidragande orsak till att jag älskar att bjuda hem människor på en bit mat eller en fika. Att jag dessutom tycker det är fantastiskt kul att laga maten är ju en extra bonus. 

Tips! Jag använder hemmagjord vegfärs i receptet men du kan byta ut den mot ca 600 g hackade färska champinjoner, 1 msk olja, ½ - 1 smulad grönsaksbuljongtärning och ca ½ msk balsamicovinäger

Pastagratäng med vegfärs
8 - 10 portioner
500 g okokt pasta av valfri sort
vatten och salt till kokning
Matfett till formen
2 - 3 dl riven ost till gratinering
Färsröra: 
400 g vegfärs (se här)
300 g skalade morötter
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
1 msk grillkrydda
2 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
500 g passerade tomater
ca 2 dl vatten
Ostsås:
1 ½ L standardmjölk, 3 % fett
1 dl vetemjöl
1 ½ tsk salt
1 krm malen vitpeppar
3 dl riven stark ost (jag använde lagrad prästost)

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C. Smörj en stor form, ca 25 x 35 cm, med matfett. Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningarna på paketet. Låt pastan rinna av i durkslag och häll över den i formen.

Färssås: Skala och finhacka löken och vitlöken. Grovriv morötterna. Stek vegfärsen, löken, vitlöken och morötterna på medelvärme i en stor stekpanna med lite högre kant. Låt detta steka i ca 10 minuter. Tillsätt tomapurén och kryddorna. Låt allt steka i ytterligare ca 10 minuter. Tillsätt de passerade tomaterna och vattnet (häll gärna lite av vattnet i den tomma tomatförpackningen så du får med det sista). Blanda runt allt. Låt röran koka upp. Sänk värmen och låt sedan röran småputtra under lock i ca 30 minuter. Smaka av. Blanda färsröran med pastan i formen.

Ostsås: Vispa ihop mjölk, mjöl, salt och vitpeppar i en stor gryta. Låt det koka upp under omröring. Sänk sedan värmen under grytan och låt såsen puttra i ca 15 minuter. Rör om i botten då och då så det inte bränner fast. Smaka av såsen. Tillsätt osten och låt den smälta, men låt inte såsen koka med för då kan den bli grynig. Häll såsen i formen. Se till att såsen rinner ner bland pastan genom att sticka ner en slev eller en slickepott med jämna mellanrum i formen.

Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda gratängen i ca 25 - 30 minuter. Ta ut den och låt den stå en liten stund innan servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.