torsdag 24 mars 2016

Hot cross buns


Hot cross buns är, som namnet antyder, en bulle med ett kors på toppen. I Storbritannien är det tradition att äta dessa kryddiga bullar på långfredagen. Det är tänkt att den som äter bullen ska påminnas om Kristi lidande och död på korset. Bullarna, som påminner en del om mjuk pepparkaka i smaken, brukar serveras varma med lite smör till eftermiddagsteet. Eftersom jag tycker att detta är en fin tradition så tänker jag, på brittiskt vis, servera dessa bitterljuva bullar till fikat imorgon. 

Av respekt för långfredagens religiösa betydelse kommer jag inte att lägga ut något inlägg imorgon, men jag återkommer redan på påskaftonen igen. Ha en riktigt bra fortsättning på dagen och så hoppas jag att ni tittar in på lördag igen.

Obs! Eftersom receptet är min försvenskade tolkning av hot cross buns, så får ni räkna med att de här bullarna kanske inte riktigt smakar som en äkta brittisk bulle. 

Hot cross buns
ca 24 stycken
50 g jäst
4 dl mjölk
50 g smör  eller  margarin
2 st rumsvarma ägg
1 dl strösocker
½ tsk salt
1 krm malen kryddnejlika 
2 krm malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen kanel
(Om du vill ha en mer autentisk smak så kan du tillsätta ca 1 krm malen muskot, men eftersom jag är allergisk mot muskot så har jag inte i det)
2 dl russin
ca 12 - 14 dl vetemjöl  +  lite extra mjöl till utbakningen
Pensling:
1 lätt uppvispat ägg
Smet till korsen: 
3 msk vetemjöl
½ msk strösocker
2 msk kallt vatten
Sockerglasyr:
1 msk kokande vatten 
1 msk strösocker

Gör så här: 
Smält smöret i en kastrull eller i en skål i mikron. Tillsätt mjölken och värm blandningen till 37 C. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på den ljumma degvätskan. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt alla övriga ingredienser, utom mjölet. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, tills du har en smidig deg. Täck bunken med plastfolie eller en kökshandduk. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 45 minuter eller tills den har fördubblats i storlek.  

Klä 2 plåtar med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i ca 4 lika stora delar. Dela varje del i 6 mindre bitar, så det blir 24 bitar allt som allt. Rulla varje degbit till en rund och fin bulle. Lägg dem på plåtarna. Skär ett kors på toppen av varje bulle. Täck bullarna med en kökshandduk och låt dem jäsa i rumstemperatur i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C. 

Pensla bullarna med det uppvispade ägget. Gör smeten till korsen genom att röra ihop mjölet, sockret och vattnet i en skål. Använd sedan en tesked till att fördela blandningen i korsformen på bullarnas ovansida. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Ta ut dem ur ugnen. Rör ihop sockerglasyren och pensla den på de varma bullarna. Låt dem sedan kallna på ett brödgaller.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.