tisdag 1 mars 2016

Halländsk fisksoppa


Halländsk fisksoppa är en ofta återkommande soppa här i huset. Den är riktigt god och matig. Jag hade egentligen tänk att göra något helt annat, med den lilla laxbiten jag tagit upp ur frysen åt mig och min man, men så dök det upp oväntade matgäster och jag fick snabbt tänka om. 

Det är härligt med spontana besök och lite extra trevligt blir det om de som kommer vill ha något att äta. Jag tycker det är så mysigt att sitta ner vid köksbordet och umgås över en bit mat. För att kunna bjuda våra gäster på något att äta kokade jag ihop denna enkla soppa och vips så räckte den lilla laxbiten till fyra personer. Till soppan serverade jag farinlimpa (se här) med ost och paprika.

Halländsk fisksoppa
ca 4 port
1 L vatten
2 tärningar fiskbuljong
2 gula lökar
2 - 3 morötter
5 - 6 potatisar
1 normalstor palsternacka 
2 ½ dl grädde
ca 300 g skinn och benfri lax 
1 lagerblad
2 - 3 msk hackad dill
lite citronpeppar  eller  lite salt & grovmalen svartpeppar

Gör så här: 
Koka upp vattnet, buljongtärningarna och lagerbladet i en gryta. Skala och grovhacka löken. Skala och skiva morötterna. Ha i löken och morötterna i grytan. Låt detta småkoka i ca 15 minuter. Skala och tärna potatisarna och palsternackan. Ha i dem i grytan. Låt soppan puttra i ca 10 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka. Skär laxen i tärningar. Rör ner dem & grädden i soppan. Sjud i ca 3 min. Ha i dillen och smaka av soppan med lite citronpeppar eller med lite salt och svartpeppar. Servera med ett gott bröd, gärna en mörk lite sötare limpa. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.